Volledig scherm
© Shutterstock

Dit Nederlandse bedrijf geeft onbeperkt vakantiedagen

Vanaf dit jaar kunnen de werknemers van trainings- en adviesbureau UPD ongelimiteerd vakantiedagen opnemen, met een verplicht minimum van twintig dagen. ,,Het vrije gevoel als ondernemer baas te zijn over je eigen planning, wilden we ook onze medewerkers meegeven.”

UPD heeft een overzichtelijke organisatie met zestig werknemers in dienst. ,,Onze consultants en trainers zijn veel onderweg. Eigenlijk zijn ze al een beetje ondernemer”, vertelt HR-manager Chantal van der Lelie. ,,Het zijn professionals die autonoom en zelfstandig werken. We gaan er vanuit dat ze zelf kunnen inschatten wanneer en hoe lang ze het beste vrij kunnen nemen.”

Uiteraard zitten er ook risico’s verbonden aan ongelimiteerde vakantiedagen. Dat iemand niet driekwart jaar wegblijft op kosten van de baas begrijpt iedereen. Het risico ligt juist bij de gedreven en ambitieuze werknemer die enkel nog het werk op één zet en erop moet letten dat hij of zij überhaupt vakantie opneemt. 

Van der Lelie: ,,Daarom hebben we een minimum ingesteld van twintig vakantiedagen. Dit is ook wettelijk verplicht. Maar mocht je meer dagen willen, dan hoef je dit niet aan te vragen. Voorheen hadden werknemers 25 vakantiedagen, wilde je langer weg, dan deed je een verzoek via HR en moest het over drie schakels om akkoord te krijgen. Daarnaast kon je ook vakantiedagen kopen, maar gezien de uren die je soms maakt doordat je lang onderweg bent, voelde het niet fair om mensen te laten betalen voor extra dagen.”

Quote

Een stukje zekerheid wordt weggehaald, autonomie krijg je ervoor terug

Chantal van der Lelie

Ruimte gunnen

De balans tussen werk en leven. Dat is het uitgangspunt van het instellen van de ongelimiteerde vakantiedagen. ,,Soms zit iemand net in een verbouwing van een huis dat net wat meer tijd nodig heeft dan van te voren gedacht. Of iemand heeft de zorg voor een familielid. De verzoeken die bij ons binnenkwamen om meer vakantiedagen waren altijd realistisch. Dus waarom niet iemand de ruimte gunnen en daarmee de rust om zijn of haar privézaken goed op orde te stellen. Er zijn namelijk ook periodes dat iemand vijftig of zestig uur per week werkt, omdat er overdag bijvoorbeeld een training wordt gegeven en ‘s avonds daar nog een verslag van moet worden uitgewerkt. Als je al die tijd meerekent en je ziet dat een werknemer zich voor de volle honderd procent inzet, dan is het gek om te laten betalen voor extra dagen. Het is dus vanuit wederzijds vertrouwen ingestoken.”

Omdat de ongelimiteerde vakantiedagen sinds dit jaar zijn ingevoerd, is evalueren nog te vroeg. ,,We zien niet ineens een trend dat mensen meer vakantiedagen opnemen. We hebben er binnen het bedrijf geen groot ding van gemaakt. Maar juist het gevoel: we vinden het heel vanzelfsprekend dat onze werknemers dit zelf goed kunnen invullen", zegt Van der Lelie.

,,Waar we wel goed voor gezorgd hebben is dat mensen niet het gevoel kregen dat er iets van ze werd afgenomen. Omdat we van 25 vaste vakantiedagen naar twintig wettelijk verplichte zijn gegaan. Toen we nog 25 vakantiedagen hadden en iemand nam niet alles op, dan kon dat worden uitbetaald. Dat kan nu niet meer. Een stukje zekerheid wordt weggehaald, autonomie krijg je ervoor terug. Het denken in rechten en vergoeden vervalt. We realiseren ons dat vrije tijd heel belangrijk is. Je laadt je op, neemt afstand en kan je focussen op andere dingen. Ik vind het een mooie filosofie. Wat kun je er tegen hebben? Ieder kent z’n eigen verantwoordelijkheid.”

Andere voorbeelden

In navolging van Google en Microsoft voerde het techbedrijf Bynder in 2016 ongelimiteerde vakantiedagen. Hiermee claimde ze naar eigen zeggen de primeur voor Nederland. Een jaar later is het opgenomen verlof met 27 procent gestegen tot gemiddeld 25 dagen per jaar. Een jaar later volgde Nerds & Company in hun voetsporen. Microsoft kondigde in januari van dit jaar aan dat het vaderschapsverlof voor werknemers op te rekken is naar zes weken. Wettelijk zijn in Nederland slechts twee dagen vaderschapsverlof verplicht. In de Verenigde Staten kunnen medewerkers van Netflix, Best Buy en Evernote al langer onbeperkt vakantiedagen opnemen. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!