Volledig scherm
© Mark Reijntjens

'Drink pas koffie na tien uur 's ochtends'

Serie: Gezond op de ZaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: koffie zou je niet te vroeg mogen drinken.

Wie beweert dit?

In 2015 schreef RTL Nieuws: ,,Uit onderzoek blijkt dat er verschillende 'goede' momenten op de dag zijn om koffie te drinken, en vroeg in de ochtend staat daar niet bij. (…) Als je het meeste uit je koffie wil halen kan je tussen 10:00 uur 's ochtends en 12:00 uur 's middags een kopje pakken.” HP/DeTijd en Metro namen het bericht over. RTL baseerde zich op een blog uit de Washington Post die de informatie op hun beurt weer uit een YouTube-filmpje van AsapScience haalde. De wetenschappelijke informatie waarop dit alles is gebaseerd dateert van 2009.

Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken?

Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden. Je zou dan beter de koffie kunnen nemen als je cortisolniveau aan het dalen is, minimaal een uur na het opstaan, maar liever nog later. Zo komen ze op het tijdstip dat je koffie het beste tussen tien en twaalf kunt drinken. Maar de afhankelijkheid van koffie heeft met meer te maken dan alleen cortisol, zegt de Nijmeegse hoogleraar Jacqueline Vink. Zij deed onderzoek naar koffieconsumptie en genen.

Zit koffie nu ook al in je genen?

Hoe cafeïne in je lichaam wordt afgebroken, is genetisch bepaald. Daarom kan de één de hele dag teren op twee kopjes koffie en heeft een ander er tien nodig. ,,Naast cortisol spelen heel veel andere factoren een rol”, aldus Vink. ,,Er kan na verloop van tijd sprake zijn van gewenning, maar dan zal nog uitmaken hoe snel jouw lichaam cafeïne afbreekt.” Voor de cortisolpiek is ook van belang wanneer je precies opstaat. Dat je tussen tien en twaalf het beste koffie kunt drinken is dus maar voor een beperkte groep waar. Dit zal voor veel mensen – ofwel staan ze vroeger of later op, ofwel hebben ze meer of minder behoefte aan koffie – anders zijn.  

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!