Volledig scherm
© Thinkstock

Een goede werkgever legt je weinig regels op

Werknemers vinden twee dingen belangrijk in hun werk: het hebben van een duidelijk doel en niet belemmerd worden door regels. ,,Mensen willen snappen waarom ze bepaald werk doen en vrijheid hebben in hun werk."

Dat zegt Suzanne Mancini van Effectory, de organisatie die met carrièreplatform Intermediair jaarlijks het Beste Werkgeversonderzoek uitvoert. In het onderzoek, waarvan de winnaars net bekend zijn geworden, beoordeelden 636.978 werknemers hoe hun werkgever het er vanaf bracht. De winnaars per branche mogen zich een jaar lang kronen tot de Beste Werkgever 2017-2018. 

De winnaars

In de profitsector zijn dat onder andere Goedhart Bouwbeheer (detailhandel) en Bouwinvest (financiële dienstverlening). Non-profit scoorde de gemeente Peel en Maas en de VPRO (non-profit overig) hoog en in de zorg behoorden het Deventer Ziekenhuis en de Stichting SIG (gehandicaptenzorg) tot de beste werkgevers. Opvallend gegeven is dat de grote corporates ontbreken op de lijst. ,,Kleine bedrijven scoren vaak beter dan grote bedrijven”, zegt Mancini. ,,Als grote werkgever is het toch moeilijker om iedereen binnen het bedrijf tevreden te houden.”

Quote

Het wordt steeds belangrij­ker om je eigen werk te kunnen vormgeven

Suzanne Mancini, marketeer Effectory

Zelf je baan vormgeven

Betrokkenheid vanuit de werknemer is een belangrijk element om hoog te scoren in het onderzoek: die werd bij de beste werkgevers beoordeeld met een 8,3 tegenover een 7,0 bij de bedrijven met een gemiddelde uitkomst. ,,Een helder doel van de organisatie om voor te werken wordt al een aantal jaar heel belangrijk gevonden”, zegt Mancini. ,,Dan snappen mensen waarom ze iedere dag hun werk doen en voelen ze zich daar thuis bij." Ook werkgevers die luisteren naar hun personeel en de mening van werknemers serieus nemen, worden goed beoordeeld (een 7,5 ten opzichte van een 7,0 bij bedrijven zonder keurmerk).

,,Het wordt bovendien steeds belangrijker gevonden om je eigen werk te kunnen vormgeven”, ziet Mancini als ze de resultaten vergelijkt met eerdere jaren. ,,Jobcrafting noemen we dat. Ook voor werkgevers is dat belangrijk. Veel banen die er nu zijn, bestaan over twintig jaar niet meer. Je hebt dus meer aan mensen die zich kunnen en willen aanpassen.” 

Uit het onderzoekt blijkt dat de vrijheid ook voor werknemers een belangrijk criterium is. Mancini: ,,Mensen zijn veel mondiger dan vroeger en gewend om hun eigen keuzes te maken."

Volledig scherm
© Effectory

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl