Volledig scherm
© Mark Reijntjens

'Een lage stem zorgt voor een hoger inkomen'

Gezond op de ZaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: krijg je met een lagere stem ook een hoger salaris?

Wie beweert dit?

'Een lage stem zorgt voor een hoger inkomen, behalve bij vrouwen', schrijft Management Team in maart 2016. Het magazine citeert de Amerikaanse hoogleraar politieke wetenschappen Casey Klofstad die stelt: ,,Uit onze wetenschappelijke experimenten blijkt telkens weer dat mensen mannen met lage stemmen als sterker, meer competent, en ook fysiek meer aantrekkelijk beschouwen, dan hoge mannelijke stemmen.'' Bij vrouwen doet de hoogte van de stem er minder toe, blijkt dan weer uit onderzoek van de Universiteit van Michigan.

Maar hoe zit het dan met dat inkomen?

Het verband dat een man met een lage stem meer zou verdienen komt niet heel sterk over. Onderzoekers van een Amerikaanse business school vergeleken in 2013 het stemgeluid van 792 CEO's van beursgenoteerde ondernemingen. Uit de resultaten blijkt dat topmannen met een lager stemgeluid grotere bedrijven leiden en meer verdienen. Gaat een stemgeluid 22Hz naar beneden, dan was het bedrijf 440 miljoen dollar meer waard en ging het salaris met 187.000 dollar omhoog. Er is dus een correlatie tussen laagte van de stem en salaris, maar dat maakt het nog geen causaal verband. Zou je het hoge stemmetje van Bill Gates mee rekenen dan wordt het inkomen van de hoge stemmen misschien gelijk weer hoger. Zoals de onderzoekers uiteindelijk ook zeggen: ..Leiders van grote bedrijven zijn zeer complex en niet makkelijk samen te vatten.''

Waarom vinden we lage stemmen overtuigender?

De reden waarom we anders reageren op hoge of lage stemmen is heel dierlijk. In 2013 publiceerden wetenschappers uit Londen en Aken een gezamenlijk onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen bij een lage en zware mannenstem ook een groter lijf verwachten. Dat komt overeen met dieren die een inschatting van elkaars fitheid maken op basis van hun roep. De aantrekkingskracht van de lage mannenstem wordt verhoogd als er veel lucht in de stem zit, dat zou namelijk de agressiviteit (die wordt geassocieerd met een groter lijf) verzachten. Mannen geven volgens dat onderzoek de voorkeur aan een hogere vrouwenstem die zou duiden op een smaller lijf.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief