Volledig scherm
Rookruimte op de werkvloer. © David Rozing

Een op de vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers

Bijna 18 procent van werkend Nederland vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 1000 mensen in loondienst.

Niet-rokers zouden bovendien (iets) meer vrije dagen moeten krijgen dan rokers, zegt bijna de helft van de ondervraagden (46 procent). Opvallend is dat van alle ondervraagde rokers 16 procent het ermee eens is: zij vinden ook dat niet-rokers meer vrije dagen verdienen.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard, in opdracht van acties.nl. Het bureau deed een representatief onderzoek onder 1062 mensen in loondienst, het percentage rokers onder de groep komt overeen met het percentage rokers in de samenleving (zo'n 23 procent).

Tekst gaat verder onder de infographic.

Volledig scherm
Een op de vijf vindt dat rokers minder salaris zouden moeten krijgen. © Acties.nl

Net als meer vrije dagen voor niet-rokers, vindt ook bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) dat de werkgever roken onder werktijd geheel zou moeten verbieden. Overigens vindt ook 24 procent van de rokers dat. In 2015 deed longarts Pauline Dekker in deze krant ook al die oproep. Dekker: ,,Werkgevers moeten stoppen met denken dat roken een vrije keuze is. Rokers zijn niet vrij, maar verslaafd. Een verslaafde moet roken. Door rookpauzes toe te staan en een rookhok te bouwen, faciliteren werkgevers een verslaving. Ze laten hun werknemers toch ook geen alcohol drinken of drugs gebruiken onder werktijd?"

Rookpauze onbetaald

Rookpauzes blijken een heet hangijzer onder werkend Nederland. Zo vindt meer dan twee derde van de ondervraagden dat rookpauzes standaard onbetaald zouden moeten zijn. Longarts Dekker vindt zelfs dat niet-rokers ter compensatie van die rookpauzes drie weken extra vrij zouden moeten krijgen: ,,Je zou niet-rokers drie weken extra verlof moeten geven. Als je het naar buiten wandelen, sigaret oproken én weer naar boven lopen optelt, kost dat zeker zo’n 10 minuten per keer. Als je vier keer per dag gaat roken, betekent dat omgerekend voor een heel jaar drie weken extra pauze." 

Ton Wurtz van Stichting Rokersbelangen vindt extra vrije dagen voor niet-rokers maar niks. Er zijn volgens hem overal werknemers die om wát voor reden dan ook een korte, extra pauze nemen van hun werk. ,,Dat kan medisch zijn, dat kan religieus zijn, mensen die ergens last van hebben en vaak naar het toilet moeten – ga je die dan ook op een andere manier beoordelen? Die veroorzaken immers ook een werkonderbreking." 

Tekst gaat verder onder de infographic.

Volledig scherm
Bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) vindt dat de werkgever roken onder werktijd geheel zou moeten verbieden. © Acties.nl

Naast betaalde rookpauzes en minder loon, vindt een kwart van de ondervraagde rokers dat zij best meer (zorg)premie mogen betalen omdat zij de belastingbetaler uiteindelijk meer geld kosten. Onder niet-rokers is dit percentage zelfs 72 procent. Er lijkt hierin een belangrijke rol weggelegd voor werkgevers: zo zegt 42 procent van de rokers dat hun baas te weinig doet om een gezonde levensstijl te stimuleren. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!