‘Een sappig nieuwtje over een ander zorgt ervoor dat je in rangorde stijgt’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.
Delen per e-mail
Ooit afgevraagd wat collega’s over je zeggen als je er niet bent? Het is een vraag die iedereen zich weleens stelt, maar die ongemakkelijk kan maken. Want ga er maar vanuit dat ook jij bij je collega’s over de tong gaat wanneer je er niet bij bent: over hoe je in een vergadering onaardig uit de hoek kwam, over je drankje te veel bij de kerstborrel of over je stinksokken in het gezamenlijke kantoor.
In de pas lopen
Roddelen is menselijk en komt voor op min of meer elke plek waar mensen samenwerken of samenleven. Het is de manier waarop een groep mensen in de gaten houdt of iedereen nog wel in de pas loopt.
De meeste achterklap betreft daarom ook morele overtredingen – ‘Harry en Esmee zijn wel érg close tegenwoordig!’ – of het overschrijden van de groepsnormen (‘heb je Huib gezien? Vrijdagen zijn casual, maar er zíjn grenzen!’). De roddelmachine houdt dus in de gaten of je je aan de regels houdt.
Mensen roddelen gemiddeld gezien ongeveer één keer per dag, al zijn er mensen die veel meer roddelen dan dat
Geloof het of niet, naar roddels is veel onderzoek gedaan. Zo weten we dat mensen die zich slecht voelen over zichzelf zich beter voelen na een stevig potje smoezen. Mensen roddelen gemiddeld gezien ongeveer één keer per dag, al zijn er mensen die veel meer roddelen dan dat - er schieten je vast een paar namen te binnen.
We hebben over het algemeen een negatief beeld van roddelkonten, behalve als het onszelf betreft. Mensen die met elkaar konkelen vinden elkáár juist aardiger; roddelen is dus goed voor binding binnen de groep. En een roddel is ook waardevol ruilmateriaal; een sappig nieuwtje over een ander zorgt ervoor dat je in de rangorde stijgt. Kortom, office gossip heeft een belangrijke sociale functie.
Positief
Het is best lastig om er iets aan te doen als er over je geroddeld wordt: daar ben je immers per definitie niet bij. Wat je wel kunt doen als je last hebt van de roddelcultuur op je werk is dit (subtiel) aangeven. ‘We hebben het nu wel érg vaak over Marie, vinden jullie ook niet?’ Of: ‘zullen we het positief houden?’ Je kunt ook gewoon steevast proberen het onderwerp te veranderen als er op een negatieve manier gesproken wordt over iemand die afwezig is en hopen dat die hint wordt opgepakt.
Heb je echt last van roddelangst, bedenk dan dat het roddelen eigenlijk niet zoveel zegt over jou; het gaat voornamelijk maar over de roddelaars zélf. Bovendien is er één ding erger dan wanneer mensen achter je rug over je praten: dat ze dat níet doen.
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert. Hij schreef hierover het boek Fokking Druk (2018). In de Ochtend Show to go legde hij uit waar stress vandaan komt en hoe die ontstaat:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk, salaris en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bas gaat viraal na faillissement van zijn bedrijf: ‘Maar met likes kan ik geen brood kopen’
Begin 2020 was het grote succes niet ver weg voor het bedrijf van Bas, tot er in maart een probleem opdoemde: corona. Na er werkelijk alles aan gedaan te hebben om het hoofd boven water te houden, zat er in december voor Bas niets anders op dan het bedrijf failliet te verklaren. Nadat hij het nieuws deelt op LinkedIn, verbluft hij duizenden mensen met zijn positiviteit. ,,Ik geloof in vallen en opstaan. Morgen is er weer een mooie dag.’’ -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Waarom geld (niet) gelukkig maakt
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden. -
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op?
-
Gaby Blaaser was in shock na The Bachelorette: ‘Ik werd en plein public de grond ingeduwd’
-
PREMIUM
Guus maakt lichtgevend grafmonument naar idee van vader die kind verloor: ‘Verhaal ging door merg en been’
Een grafmonument dat licht geeft in het donker. Voor zover bekend is deze uitvinding van Apeldoorner Guus Sanstra (52) uniek. De wijze waarop zijn idee tot stand kwam, is minstens zo bijzonder. -
‘Je gedachten af en toe de vrije loop laten is nuttig én prettig’
Psycholoog Thijs Launspach is stress-expert en auteur van het boek Fokking Druk. Zijn advies voor de werkende medemens? Relax! Iedere week geeft Thijs daarom tips om jouw werkdag stressvrij te houden.