Volledig scherm
Monique Scholten, de vrouw achter het idee om Twentse bouwvakkers naar Sint Maarten te lokken. © Eigen foto

Eerste bouwvakker op Sint-Maarten, maar Tukkers haken af om laag salaris

videoTientallen mensen reageerden op de oproep van de oud-Twentse Monique Scholten (34), die probeerde om Nederlandse bouwvakkers naar Sint-Maarten te lokken. Eén is er ondertussen aan het werk, maar veel volgen er niet. „Het salaris is afknapper nummer één.”

Scholten is geboren in Wierden en woonde tot haar twaalfde in Boekelo. Tegenwoordig werkt ze voor haar vaders uitzendbureau RS Employment Agency op Sint-Maarten, dat in september 2017 werd getroffen door de orkaan Irma. Na maanden van puinruimen is de wederopbouw begonnen, maar er is een groot tekort aan timmerlieden. Reden voor Scholten, die verschillende aannemers tot haar klantenkring rekent, om eens in ‘haar’ Twente op zoek te gaan naar geschikt personeel.

Tientallen belangstellende bouwvakkers

Nadat deze website haar verhaal optekende, kwamen al vrij snel reacties van enthousiaste Tukkers binnen. En toen het artikel ook nog eens op de website van Tubantia’s partner AD verscheen, volgden e-mails van bouwvakkers uit andere delen van het land. „Ik denk dat ik in totaal 30 à 40 berichten van geïnteresseerden heb ontvangen”, zegt Scholten.

Toch is er nu, 1 februari, pas één door Scholten gerekruteerde Nederlandse bouwvakker aan het werk: de 28-jarige Kelvin van der Meule uit Nieuwegein. Die wordt door RS Employment Agency ingezet bij meerdere aannemers op het eiland in het Caribisch gebied. „Halverwege deze maand gaan nog twee andere vakmensen bij ons aan de slag. Eentje die net als Kelvin uit het westen van Nederland komt en iemand die op Curaçao woont.”

2.000 Amerikaanse dollars

Dat zijn er beduidend minder dan de zes à acht waar Scholten aanvankelijk naar op zoek was. Van de geïnteresseerde Tukkers heeft zelfs geen enkele vakman- of vrouw de overtocht gewaagd. „De salarissen op Sint-Maarten liggen een stuk lager dan in Nederland”, zegt Scholten. „Bij ons verdien je 2.000 Amerikaanse dollars per maand netto." Dat is omgerekend 1.600 euro. „Dat is voor hier veel geld." Maar de Nederlanders die Scholten sprak, verzekerden haar dat de lonen in Nederland hoger liggen. En het verblijf op Sint-Maarten moeten de Nederlanders gewoon zelf betalen. „Kelvin zocht een mooie uitdaging. Datzelfde geldt voor die andere twee.” Zij zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. „Het lage salaris is afknapper nummer één.”

Toch geeft Scholten de moed niet op. „Naar aanleiding van de media-aandacht zijn wij uitgenodigd op de EmigratieBeurs, op 10 en 11 februari 2018 in Expo Houten. Daar kunnen wij informatie geven over verschillende vacatures in de bouwsector. Naast timmerlieden, schilders en stukadoors zijn wij nu ook op zoek naar een afgestudeerde civiel ingenieur en een werktuigbouwkundig ingenieur.”

Volledig scherm
Aannemer Ronald Boodram van Custom Carpentry & Boat Works op Sint Maarten. © Eigen foto

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!