Volledig scherm
Grachtenkapper Marjolijn Duermeijer knipt haar klanten al sinds jaar en dag buiten. © Sara Bouter

Eindelijk zon en jij... werkt: 5 tips om wat stralen mee te pikken

Het lekkere weer wacht natúúrlijk met doorbreken tot half Nederland aan het werk is. Vandaag is het al rond de 20 graden, morgen wordt het echt zomers met wel 25 graden. Vijf tips hoe je tóch wat van die zonnestralen meepakt. 

1. Voer je eigen tropenrooster in

Een heerlijke middag die ten einde komt. Violet in de lucht, de laatste zonnestralen. Wie werkt weet precies hoe dat eruit ziet… vanuit de file. Maar met de weersvoorspellingen van nu is dat doemscenario gemakkelijk te ontwijken. Dit is het moment een tropenrooster in te voeren. Zo komen de avondmensen achter de wijsheid die vroege vogels al eeuwen in huis hebben: een uurtje eerder beginnen betekent ook een uurtje eerder naar huis. Zestig kostbare minuten, die kunnen worden gespendeerd met een biertje, de barbecue en vooral géén brandend asfalt in het vooruitzicht.

2. Neem een keer de fiets

Iedereen heeft er één, lang niet iedereen stapt erop om naar kantoor te gaan. Toch kan fietsfanaat Gerard Poels woon- werkverkeer per fiets van harte aanbevelen. Zeker nu: ,,De bloesembomen staan vol in bloei, onlangs zag ik een fazant''. Zie dat vanuit de auto maar eens te bekijken – voor je het weet klap je op een voorganger. Als dat nog niet genoeg reden is de eventuele zadelpijn te trotseren, bedenk dan hoe goed het is voor de conditie. Is de afstand onoverbrugbaar? Overweeg dan het openbaar vervoer met bijbehorende OV-fiets. Of gooi die tweewieler in de achterbak en stop op een geschikte plek, om de natuur te verkennen. Maar niet te snel afhaken op de afstand – Poels trapt elke middag zestien kilometer weg, in veertig heerlijke minuten waarin hij alle zorgen van de dag vergeet.

3. Plan juist nu die vergadering in…

Apple-oprichter Steve Jobs wist het, wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het: wandelend vergaderen is veel effectiever dan de versie waarbij iedereen rond een tafel zit. Deze week blijkt een perfecte om de vergadertijger wakker te schudden, door in kleine groepjes aan de wandel te gaan. Lopend komen meer denkvermogen en creatieve ideeën los. Kan meteen gewerkt worden aan het bijbruinen van de ergste bleekbekkies.

Volledig scherm
© Thinkstock

4. …en verplaats het andere werk zo veel mogelijk naar buiten

Het kan, echt waar. Grachtenkapper Marjolijn Duermeijer knipt haar klanten al sinds jaar en dag buiten. Gaat prima, zelfs bij een bries. ,,Tot windkracht vier is het goed te doen'', merkte het buitenmens in hart en nieren. Ooit werkte ze binnen, als communicatieadviseur. ,,Buiten een stoffige ruimte vol kakelende collega’s is er ruimte om vrij te denken, om inspiratie op te doen en vaste patronen los te laten.’’Gisteren merkte ze dat een laptop buiten in de zon lastig te lezen is, maar voor echte doorzetters is er speciaal folie.

5. Trakteer ijsjes

Advies van onze columnist en carrièrecoach Charlotte van ’t Wout aan alle bazen van Nederland: trakteer op een ijsje. ,,Wat kost dat nou eigenlijk?'' Bijna niks, terwijl het een manier is om de stemming er in te brengen, als het personeel al te verlangend naar buiten staart, lijdt aan oververhitting of met een jaloers gelaat boven zonnige instagramfoto’s hangt. 

Volledig scherm
© Thinkstock

Ook doen: na het werk samen dat verkoelende drankje naar binnen gooien - goed voor de teambuilding. Over ijstijd gesproken: pas op met het al te hard opschroeven van de airco. Het klimaat op kantoor kan zorgen voor een oorlog op miniformaat. En wie een ijskoud gebouw uitstapt voelt na het negeren van bovenstaande tips pas echt de weemoed, als de laatste warmte als een deken over de schouders valt, net als het besef: ik heb al dat heerlijks gemist.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!