Volledig scherm
Bijna elke zomer werkt Robin Willemsen (27) uit Oss stug door. © Raphael Drent

'Er zit wat mij betreft geen enkel voordeel aan werken in de zomer'

Terwijl collega's massaal de out-of-officereply instellen en wekenlang van de radar zijn, blijven een paar harde werkers achter. ,,Als er een zieke is, kan het zomaar zijn dat ik vijftien dagen werk zonder een dag vrij."

Zo'n 42 procent van werkend Nederland ploetert in de zomermaanden gewoon door om het bedrijf draaiende te houden. Dat blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek 2017 van onderzoeksbureau NBTC-Nipo Research. Een relatief groot deel van de mensen die niet op vakantie gaan in de zomer heeft geen kinderen (64 procent). 

Op zich hebben mensen met kinderen geen voorrang. Op papier mag iedereen in het hoogseizoen weg. Werknemers zijn verplicht vooraf aan de werkgever te melden wanneer ze op vakantie willen. Als die daar niet binnen twee weken bezwaar tegen maakt, staat de vakantie vast. ,,Alleen met een gewichtige reden kan de vakantie nog worden ontzegd”, vertelt Pieter van den Brink, advocaat arbeidsrecht bij Ten Holter Noordam. ,,Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf zou moeten sluiten, omdat te veel werknemers vakantie hebben opgenomen."

Robin Willemsen (27) uit Oss, persoonlijk begeleider van mensen met gedragsproblematiek

Volledig scherm
Robin Willemsen. © Raphael Drent

Bijna elke zomer werkt Robin Willemsen stug door. Dat is zwaar, omdat ze regelmatig acht tot twaalf dagen achter elkaar werkt en dan pas een of twee dagen vrij is. ,,Zelfs op een vrije dag kan ik worden gebeld om te komen werken. Dat gebeurt vaak als er een zieke is. Dat maakt van juli en augustus ontzettend vermoeiende maanden.” Met een beetje pech moet ze zelfs extreem lang achter elkaar werken. ,,Wij hebben een team van acht. Als er een zieke is, kan het zomaar zijn dat ik vijftien dagen werk zonder een dag vrij.”

Het liefst gaat de persoonlijk begeleider zelf ook even weg in de zomer. ,,Ik heb veel collega’s met kinderen, die zitten vast aan schoolvakanties. Als dat niet zo was, zou ik waarschijnlijk elk jaar in augustus op vakantie gaan. Er zit wat mij betreft geen enkel voordeel aan het werken in het zomerseizoen.”

Anne de Hond (24) uit Rotterdam, PhD-student en onderzoeker aan de Erasmus Universiteit 

Volledig scherm
Anne de Hond. © Privécollectie

Anne de Hond ziet vooral voordelen aan het werken in de zomermaanden. ,, In juli en augustus is het een stuk rustiger. Alle administratieve taken vallen af, omdat studenten vakantie hebben. In de zomer gaan vooral collega's met kinderen op vakantie. Ik blijf met een klein clubje kinderloze collega's over, wat erg gezellig is. Op de warme dagen balen we natuurlijk wel een beetje, maar als troost nemen we een extra pauze om een ijsje te halen."

De eigen vakantie is een andere reden waarom Anne graag doorwerkt in de zomer. ,,Mijn vriend en ik willen massatoerisme ontwijken. We gaan dit jaar buiten het hoogseizoen naar Italië. We hebben geen kinderen, dus geen vakanties waaraan we gebonden zijn."

Ahmed Taha (32) uit Eindhoven, softwaretester voor gemeente Den Haag

Volledig scherm
Ahmed Taha © Privécollectie

,,Het is héérlijk!" zegt Ahmed Taha. Op zijn kantoor is het minder rumoerig, waardoor  hij veel efficiënter kan werken. ,,In de zomer is ons team kleiner. Dat verhoogt de productiviteit, omdat er minder afleiding is." Ahmed plant zijn vakantie het liefst na de zomer. ,,Waarom zou je Nederland in het mooiste seizoen verlaten? Ik ga liever in de herfst of winter op vakantie naar aangenamere bestemmingen."

Rein Kamphorst (58) uit Nijkerk, machinist voor de NS

Volledig scherm
Rein Kamphorst. © Pim Ras Fotografie

Machinist Rein Kamphorst gaat het liefst in juni en oktober of november weg. ,,Mijn vrouw en ik doen dat al sinds onze kinderen niet meer meegaan op vakantie. Ideaal, want we vermijden de drukte op snelwegen en het vliegveld."  Rein vindt het leuk om in de zomer te werken, omdat de reizigers dan anders zijn. ,,De meeste treinreizigers hebben zelf vakantie. De sfeer is heel anders in de zomer: iedereen is vrolijker en je hebt veel vaker een prettig gesprek met mensen." Nadeel is wel dat Rein niet makkelijk een vrije dag op kan nemen, omdat veel collega-machinisten op vakantie zijn. ,,Maar ik ga voor én na de schoolvakanties weg, dus ik heb altijd iets om naar uit te kijken."

Heleen de Groot (60) uit Haarlem, secretaresse op een advocatenkantoor

Volledig scherm
Heleen de Groot. © Privécollectie

Heleen de Groot heeft in de zomer genoeg te doen. ,,Veel collega’s zijn op vakantie, dus alles komt op mij neer. Dat vind ik niet erg, want daardoor gaat de tijd heel snel.” Toch zou Heleen zelf graag óók even weggaan. ,,Ik doe me stoerder voor dan ik ben en zeg dat ik het prima vind om niet te gaan. Maar ik vind het heerlijk om nieuwe landen te ontdekken en even weg te zijn uit de alledaagse sleur. Helaas is dat sinds mijn scheiding financieel onmogelijk.” Dus zwoegt de secretaresse door. ,,We hebben geen airco op kantoor, maar ik heb een kleine ventilator. Als het echt broeierig warm is, zoals de laatste dagen, dan zet ik die keihard aan. Alle ramen in ons gebouw gaan open. Op die manier is het prima uit te houden.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief