Foto ter illustratie, dit is niet het bedrijf of de werknemer waarover het gaat.
Volledig scherm
Foto ter illustratie, dit is niet het bedrijf of de werknemer waarover het gaat. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Forse tik op vingers voor baas die werknemers niet beschermt tegen corona

De inspectie SZW heeft de afgelopen weken ruim duizend meldingen gekregen over mogelijke overtredingen van de coronavoorschriften bij bedrijven. In de meeste gevallen komen werkgevers alsnog in beweging als de inspectie telefonisch contact opneemt. Soms doen ze dat echter niet, zoals een groentekweker in het Friese Waadhoeke. Die heeft inmiddels een flinke tik op de vingers gekregen.

De groentekweker liet na om zijn werknemers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Bij het bedrijf werken zo’n honderd mensen. Zowel op de werkplekken als in kleedkamers en gangen houden ze geen afstand tot elkaar. Dat constateerden inspecteurs van de SZW (voormalige arbeidsinspectie) vorige week.

Het gaat al mis bij het inklokken: alle werknemers moeten ‘s morgens via een smalle gang naar een grote hal lopen. Het bedrijf heeft niet de moeite genomen om dat gefaseerd te laten gebeuren. Vervolgens hangen de medewerkers jassen en tassen op in een kleine kleedkamer, waar ze andere schoenen aandoen. Niemand voorkomt dat te veel mensen tegelijk dat doen.

Geen afstand in pauzes

Tijdens het werk en in de pauzes houden veel werknemers zich niet aan de regel om 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. ‘Ook hier worden zij niet aangesproken door de werkgever om zich aan de RIVM-richtlijnen te houden’, aldus de inspectie, die diverse meldingen over het bedrijf had binnengekregen. 

Volgens SZW-woordvoerder Paul Q van der Burg was de melding ,,tweeledig”. Zowel een werknemer als de gemeente trokken aan de bel.

Zorgplicht

Paul Q van der Burg.
Volledig scherm
Paul Q van der Burg. © Inspectie SZW

De inspectie eist dat de werkgever maatregelen neemt. ‘Hij heeft een zorgplicht voor zijn werknemers en is dus verantwoordelijk om te zorgen dat de werknemers zich aan de richtlijnen (kunnen) houden.’

De zogenoemde ‘eis tot naleving’ van de inspecteurs is een zwaarder middel dan een waarschuwing, zegt Van der Burg. ,,Een schriftelijk document met de gebreken gaat naar de werkgever. Daar staat in wat hij op korte termijn behoort te veranderen.”

Als de groentekweker daar niet aan voldoet, volgt een boete. Hoe hoog die is kan de woordvoerder niet zeggen. ,,Dat ligt aan welke wetten hij heeft overtreden, hoe groot het bedrijf is en of hij al eerder dit soort overtredingen heeft begaan.”

Het is de eerste keer dat een baas een formele tik op de vingers van de SZW krijgt om personeel dat niet goed beschermd is tegen besmettingen. Mondelinge waarschuwingen werden al vaker uitgedeeld. Als de situatie niet verandert kan de inspectie het bedrijf stilleggen. 

Boetes

Bij een Rotterdams bedrijf dat maaltijden bezorgt, loopt nog een onderzoek naar de naleving van de voorschriften van het RIVM. De Inspectie SZW heeft ook nog diverse bezoeken op de agenda staan aan agrarische bedrijven waarover meldingen zijn binnengekomen.

Boetes zijn nog niet uitgedeeld. Als bedrijven beterschap beloven, gaat de inspectie enige tijd later bij degene die de melding heeft gedaan na of de situatie ook echt is verbeterd. Als dat niet zo is, kan de inspectie overgaan tot een controle ter plaatse. Soms blijkt bij zo’n inspectie ook dat er niets aan de hand is. Inspecteurs deden bijvoorbeeld onderzoek naar een slachterij in Scherpenzeel waar meldingen over waren gedaan, maar constateerden daar geen problemen.

Bekijk al onze video’s over het coronavirus: