Volledig scherm
© Thinkstock

Gelukkig worden? Accepteer gewoon dat je middelmatig bent

Zelfhulpboeken beloven de hemel, Mark Manson heeft meer met de dagelijkse hel. Probeer geen rockster te worden, kijk waar je echt om geeft.

Overal in boekhandels in New York liggen enorme stapels fluorescerend oranje boeken met een scheldwoord op de omslag. The Subtle Art of Not Giving a Fuck gaat als warme broodjes over de toonbank, vertelt een boekhandelaar in Brooklyn aan Intermediair. ,,Ik denk dat auteur Mark Manson perfect heeft begrepen dat mensen doodziek worden van al die zelfhulpboeken die halleluja beloven. Manson erkent dat iedereen het moeilijk heeft, en dat we allemaal moeten kiezen welke problemen we wel en welke we niet aanpakken."

Volledig scherm
Mark Manson: De edele kunst van not giving a fuck. © RV

Intermediair-columniste Roos Schlikker constateerde al dat elke kantoorslaaf schijt wil hebben aan zijn baas, maar dat dat in de praktijk behoorlijk tegenvalt.

Het klinkt heel stoer, al die schuttingtaal. Toch blijkt Mark Manson geen bullebak die levenswijsheden erin ramt, hij heeft zijn eigen demonen bestreden, hij vecht voor survival en spaart zichzelf niet. Als puber ongelukkig door de scheiding van zijn ouders, vegeteerde hij later jarenlang werkloos op de bank. Zijn droom om rockster te worden? Het lukte niet, ,,omdat ik het gewoon niet écht wilde", concludeert Manson nuchter.

‘Not giving a fuck’ is geen levensdoel op zich: Manson predikt geen universele stoïcijnse onverschilligheid. Uiteindelijk gaat het hem erom dat je comfortabel in je vel zit, dat je snapt dat je anders bent dan anderen. ,,Onverschillige mensen", stelt Manson, "zijn lamzakken en bangeriken. Het zijn couch potatoes en internettrollen. Ze verbergen zichzelf in een grijze emotieloze catacombe vol zelfmedelijden, waar ze zichzelf verbergen voor dat energie- en tijdvretende ding dat we leven noemen."

Aanstekelijke zelfspot

Zo. Nou. Couch potatoes die 24/7 een digitaal leven leiden, geregeerd door likes en retweets van anderen, moeten bij Manson stevig aan de slag. Sociale media, televisie en andere technologie slokken te veel van onze aandacht en energie op, waardoor we niet meer weten wat we écht belangrijk vinden. Onze emoties regeren ons gedrag, we laten ons vooral door externe prikkels leiden. Tijd om het vizier naar binnen te richten, stelt Manson in zijn boek.

Hij zet een stap extra, en kijkt naar de echte problemen, dus niet die salarisverhoging of die bmi-index van 19. Het gaat om persoonlijke issues, angsten en onzekerheden. Positief denken is leuk, maar de wereld is fucked up, dus deal with it. Jij bent middelmatig, ik ben middelmatig, en dat is oké.

Wie dit boek leest, moet regelmatig lachen, want de zelfspot van Manson is erg aanstekelijk. Het helpt met relativeren van je eigen ellende. Dit boek geeft geen roze fata morgana van de toekomst, het kijkt naar de shitty werkelijkheid van nu. Als je je angsten en onzekerheden accepteert, kun je leren ermee te leven. Hoop en schoonheid zitten ook in de ellende van alledag. Zelfs pijn is goed, lijkt Manson te beweren.

Conclusie: gelukkig worden is voor dummies, ruim eerst je eigen shit op. Focus op je familie en vrienden en verbeter je golfhandicap, dan komt alles goed, roept Mark.

De tips van Mark Manson


* Denk positief?
‘Fuck positiviteit. Laten we eerlijk zijn, soms zijn dingen fucked up en moeten we ermee leren leven.’

* Bijzonder zijn?
‘Niet iedereen kan uitzonderlijk zijn – je hebt winners en verliezers in onze samenleving, en soms is dat niet eerlijk en totaal niet jouw fout.’

* Zoeken naar geluk?
‘Het pad naar geluk is een weg vol met zakken stront en schaamte.’

* Give a f*ck?
‘De sleutel tot een goed leven is niet meer om vage dingen als geluk en voldoening te geven, maar om je druk te maken om minder dingen, om de dingen die echt en direct belangrijk voor je zijn. In life, we have a limited amount of f*cks to give. So you must choose your f*cks wisely.’

Mark Manson

Texaan Mark Manson (1984) is schrijver, blogger en ondernemer. Zijn blog markmanson.net, waarop hij schrijft over persoonlijke groei, werk, relaties en succes, wordt elke maand door meer dan twee miljoen mensen gelezen. Zijn boek The Subtle Art of Not Giving a F*ck kwam in 2016 uit. Manson woont in New York City. De fiscalist startte zijn eerste blog in 2009 om zijn datingwebsite te promoten.

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!