Volledig scherm
© ANP

Getroffen bedrijven krijgen tot 90 procent van de lonen vergoed, maar niet voor veelverdieners

Bedrijven die door de coronacrisis veel omzet zijn kwijtgeraakt, krijgen maximaal 90 procent van het bedrag dat ze aan lonen uitbetalen vergoed door de overheid. De steun kent echter wel grenzen: alleen salarissen tot 9538 euro per maand worden gecompenseerd. 

Dat staat in de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW), die minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken vanmorgen heeft gepresenteerd. De regeling is toegankelijk voor alle bedrijven die kunnen aantonen dat ze twintig procent of meer omzetverlies in de maanden maart, april en mei. Bedrijven die helemaal geen omzet meer hebben doordat ze bijvoorbeeld dicht zitten krijgen 90 procent van de totale loonsom uitbetaald. Wie 50 procent minder omzet haalt, mag rekenen op een tegemoetkoming van 45 procent. 

Om in aanmerking te komen voor de overheidssteun moeten bedrijven wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het reguliere salaris van het personeel doorbetaald blijven worden en mag er gedurende de subsidieperiode geen ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen worden aangevraagd.

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”