Volledig scherm
© Thinkstock

Helpen deze nieuwe ontdekkingen jou aan een betere nachtrust?

Wereldwijd werken onderzoekers hard aan betere inzichten in ons problematische slaapgedrag – en aan oplossingen.

Een op de vijf mensen slaapt slecht als gevolg van ons drukke, gestreste leven, schrijft carrièresite Intermediair. Volgens slaapexperts van Harvard is het zelfs zo erg dat mensen die dronken zijn beter presteren dan mensen die nodig wat langer onder de wol moeten.

Raak je niet overtuigd van het nut van slaap door hoe je je kunt voelen na wéér een onrustige of slapeloze nacht, dan hopelijk wél door de talloze wetenschappelijke studies. Een tekort aan nachtrust zorgt niet alleen dat je overdag minder goed functioneert en presteert op je werk, het maakt ook dat je geheugen slechter werkt en het verhoogt de kans op aandoeningen en ziekten.

Twee tips die - wellicht - helpen om beter te slapen:

1. Heb een doel

Het is welbekend dat slaap gekoppeld is aan mentale gezondheid. Mensen die slecht slapen, voelen zich vaker neerslachtig en depressie gaat meestal hand in hand met slapeloosheid. Een recente studie aan de Amerikaanse Northwestern University School of Medicine gaat nog een stapje verder: hoe meer je het idee hebt van een doel in je leven, hoe beter je slaapt. Tenminste, dat toonden de antwoorden van de proefpersonen aan toen zij werden gevraagd naar hun slaapgedrag en of ze naar eigen zeggen al dan niet doelloos door het leven dwaalden.

De mensen die een groot gevoel van purpose  ervaarden, bleken gemiddeld een betere kwaliteit van nachtrust te kennen. Daarnaast hadden zij gemiddeld minder vaak last van rusteloze benen en slaapapneu.

Onderzoek zoals dit staat nog in de kinderschoenen en is niet geschikt om harde uitspraken op te baseren. Maar het is niet ondenkbaar dat artsen in de toekomst ook zullen nagaan of iemand het gevoel heeft van een zinvol bestaan wanneer deze persoon moeilijk in slaap komt, in plaats van te blijven hangen bij advies als ’s middags al te stoppen met koffiedrinken.

2. Neem een slaaprobot

Aan de andere kant: is het hebben van een helder en bevredigend doel in het leven niet nóg lastiger dan lekker slapen? Het lijkt logisch dat de twee gelinkt zijn, maar met die wetenschap zijn de problemen nog niet de wereld uit. Neem in plaats daarvan de Somnox: een zogenaamde slaaprobot die onlangs werd gepresenteerd door voormalige studenten van de TU Delft. Het enige wat je hoeft te doen is de grijze knuffelbarbapapa tegen je aandrukken in bed, en luisteren naar diens rustgevende, op en neer bewegende ademhaling. Zelf ga je vervolgens automatisch mee-ademen, waarna je sneller en meer ontspannen in slaap valt, aldus de makers.

De techniek achter de knuffelrobot, vanaf aankomende zomer te koop, is voor een deel gebaseerd op bewezen ontspannende ademhalingsoefeningen afkomstig uit de yogawereld. Deze werken in op het autonome zenuwstelsel, onder andere verantwoordelijk voor je hartslag en spijsvertering, dat is onderverdeeld in twee reactiesoorten. Er is de vlucht-of-vechtreactie die optreedt bij stress en daartegenover staat de reactie die het lichaam weer in een ruststand brengt.

Idealiter zijn de twee in balans, maar je snapt dat wij met onze gejaagde levensstijl maar al te vaak ten prooi vallen aan de eerste en ons systeem continu overladen met stress-stofjes. Ontspanningsoefeningen en diep, bewust (mee-)ademen helpen dan.

Quote

Als je pilletjes moet nemen, ben je verdoofd en niet volledig jezelf

Julian Jagtenberg

De ontwikkeling van de slaaprobot is het gevolg van de heuse mondiale slaapcrisis waarin we ons bevinden, vertelt Julian Jagtenberg, een van de initiatiefnemers. ,,Slaap is een eerste levensbehoefte, en een gebrek eraan heeft grote consequenties. Om ons heen zagen we veel familie en vrienden die enorm slecht sliepen en medicatie gebruikten om in slaap te vallen. Dat is best heftig: als je pilletjes moet nemen, ben je verdoofd en niet volledig jezelf."

Voor Jagtenberg is hun aandoenlijk ogende alternatief een serieuze oplossing voor slaapproblemen. Voor de eerste productieronde vindt op dit moment crowdfunding plaats. Een exemplaar gaat liefst rond de 500 euro kosten. Een serieus bedrag. Jagtenberg: ‘Nederlanders geven jaarlijks sowieso al 800 euro uit aan matrassen en medicatie. En hoe meer we er straks verkopen, hoe goedkoper we ze kunnen gaan produceren. Het probleem is gigantisch, dus daar ligt het niet aan.’

Lees ook op Intermediair:

Slaap missen? Je kunt beter dronken werken!

5 tips om meer uit je slaap te halen

Laat de werk-privébalans niet aan je werkgever over