Volledig scherm
© Shutterstock

Het regent (eindelijk!) weer vaste contracten

Voor het eerst sinds 2009 is het aantal werknemers dat vast werk kreeg stérker gestegen dan het aantal mensen dat een flexibel contract ontving. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Het aantal vaste contracten groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,4 procent (124.000 contracten voor onbepaalde tijd) ten opzichte van een groei van 2 procent (38.000) in het aantal flexibele contracten. ,,Het past in het patroon van een krapper wordende arbeidsmarkt”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. ,,Er is meer vraag naar werk, er zijn meer banen en meer vacatures. Werknemers hebben meer te eisen en een manier om toch personeel te werven, is het aanbieden van een vast contract.” 

Volledig scherm
John Dijns. © Paul Tolenaar

John Dijns is zo iemand. Hij werkte tien jaar bij een softwarebedrijf, en is sinds kort aan het werk bij Wolters Kluwer Tax & Accounting Nederland. ,,Ik werd benaderd door een recruiter van het bedrijf. Na een aantal gesprekken en een assessment werd ik positief bevonden en lag er een contract op tafel."

Het was – na een proeftijd van twee maanden - meteen voor onbepaalde tijd, vertelt hij. ,,Ik heb daar niet om hoeven vragen, maar heb het uiteraard dankbaar aangenomen. Het geeft een stuk vertrouwen en is een mooi gebaar.”

Vooral jonge mensen 
Het aantal vaste contracten is voornamelijk gegroeid bij mensen onder de vijfenveertig jaar en bij mensen met een grote deeltijd- of een voltijdbaan. Van Mulligen: ,,Een jaar geleden zagen we al een toename in het aantal jaarcontracten met uitzicht op een vaste aanstelling. Dat is natuurlijk geen garantie, maar deze cijfers liggen wel in die lijn.”

Volledig scherm
Bart Pols. © Privé archief

Bart Pols, die een familiebedrijf in motorfietsen heeft, gaf onlangs een werknemer een vast contract terwijl hij ook nog een tijdelijk contract had kunnen geven. ,,De voornaamste reden is de aantrekkende markt”, legt Pols uit, ,,Het is erg moeilijk om aan geschoold personeel te komen in de werkplaats. Voor ons is de technische kennis heel belangrijk en bovendien heb ik vertrouwen in die medewerker. Dat mag beloond worden.”

De betreffende werknemer was daar blij mee. Pols lacht. ,,Hij was in de veronderstelling dat hij nog een half jaar kon blijven, dus dit was een hele aangename verrassing.”

Overigens was het afgelopen kwartaal de sterkste banengroei sinds het tweede kwartaal van 2007: er kwamen 76.000 banen bij. Vooral in de handel, vervoer en horeca namen de werkgelegenheid toe. Eind maart stonden er in totaal 235.000 vacatures open, 49.000 meer dan vorig jaar rond deze tijd.

Volledig scherm
Vast werk meer gegroeid dan flexwerk bij werknemers. © CBS

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief