Volledig scherm
Moeders en kinderen op de Negenmaandenbeurs In de Amsterdamse Rai. © ANP

Hogeropgeleide ouder krijgt slimmer kind door langer verlof

Langdurig betaald zwangerschaps- en vaderschapsverlof geeft ouders de kans om meer tijd met hun baby's door te brengen, maar de voordelen voor het kind hangen sterk af van het opleidingsniveau van de ouders. Dat blijkt uit nieuw, Brits onderzoek.

Het effect is vooral positief voor de telg van hoger opgeleide ouders. Kinderen van wie de moeder een tot twee jaar betaald verlof kreeg na de bevalling, scoorden aanzienlijk hoger op toetsen en examens in het basis- en voortgezet onderwijs. Het effect is volgens de onderzoekers van de Universiteit van Warwick vooral merkbaar bij jongens. ,,Hun schoolprestaties verdubbelden bijna ten opzichte van leeftijdsgenoten wiens ouders slechts een tot drie maanden verlof kregen."

Maar de onderzoekers constateerden dat de voordelen voor ouders zonder hogere opleiding gering waren. ,,Laaggeschoolde vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof, krijgen geen slimmere kinderen dan ouders met hetzelfde opleidingsniveau, die na een paar maanden weer aan het werk gaan", zo valt te lezen in het rapport.

De studie is de eerste in zijn soort waarbij gekeken wordt naar de invloed van vader- en moederschapsverlof op de leerprestaties van kinderen.

Hoofdonderzoeker, professor Victor Lavy van de Universiteit van Warwick, publiceerde het wetenschappelijk artikel in het februarinummer van het tijdschrift Royal Economic Society. Hij maakt gebruik van gegevens van zowel Britse als Oostenrijkse ouders. In Oostenrijk werd betaald verlof verlengd tot maar liefst twee jaar voor kinderen die na juni 1990 waren geboren.

Quote

Laagge­school­de vrouwen en mannen met het recht op een jaar verlof, krijgen geen slimmere kinderen

Hoe het precies komt dat kinderen met lager geschoolde ouders niet beter presteren op school, komt niet naar voren uit de studie.

Hoe is het geregeld in Nederland?

In Nederland hebben vrouwen recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Gedurende deze weken ontvang ze een uitkering die net zo hoog is als het ziektewetdagloon, oftewel 100 procent. Als een werkgever deze uitkering ontvangt, dan kan hij tijdens het verlof het salaris doorbetalen.

Vaders hebben op dit moment recht op twee dagen verlof, maar vanaf volgend jaar krijgen mannen vijf dagen vrij. Die vijf dagen worden volledig doorbetaald. De vijf weken aanvullend verlof komen daar per 1 juli 2020 bij. Dit verlof moet het eerste half jaar na geboorte worden opgenomen. De werknemer krijgt in die tijd via het UWV een uitkering van 70 procent van het loon.