Volledig scherm
© Shutterstock

Houd je hoofd leeg: ‘Je brein is geen kast waar je eindeloos dingen in kunt gooien’

Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking Druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft iedere week tips voor meer geluk en minder stress in je werk. Vandaag: overzicht houden.

Onze hersenen zijn wonderbaarlijke dingen. In ons brein bevinden zich 125 triljoen zenuwcellen, dat is meer dan er sterren zijn in ons zonnestelsel. Tussen je oren bevindt zich het meest complexe ding uit het universum, dat je laat ademen, nadenken, beslissen, observeren, werken en leven. Niet niks, die grijze massa.

Warhoofd

Maar als dat brein zo wonderlijk geniaal is, hoe kan het dan dat ik zo’n warhoofd ben, zul jij je misschien afvragen. Dat ligt aan hoe je je verstand gebruikt. Onze hersenen zijn heel goed in sommige dingen – problemen oplossen, creatief denken, ons aanpassen aan wat er nodig is en wat van ons verwacht wordt. Maar zo slim als het is, in andere dingen is je schedelpan een sufferd. Aandachtig luisteren bijvoorbeeld, terwijl je maag knort. Of je aandacht verdelen tussen Whatsapp en de snelweg. Multitasken, dat lukt dan weer niet. En in dingen tegelijk in ons hoofd vasthouden zijn we ook niet al te best.

Browser

Quote

Je hoofd is een soort browser met geopende tabbladen. Heb je er te veel open staan, dan ben je het overzicht kwijt

Thijs Launspach

The mind is not for storing things, dat schreef productiviteitsgoeroe David Allen eens. Je brein is geen kast waar je eindeloos dingen in kunt gooien, meer een soort bureau. Probeer je er dingen op te bewaren, dan eindig je met een hoop rotzooi en met weinig werkruimte. Anders gezegd: je hoofd is een soort browser met geopende tabbladen. Stop je er iets nieuws in (dat je je collega Ans nog terug moet bellen of nog kattenvoer moet halen), dan opent er een nieuw tabblad. Heb je eenmaal 75 van die tabbladen aan lopende zaken open staan, dan ben je het overzicht kwijt en zit je werkgeheugen vol. En voor je het weet crasht de computer van je hoofd.

De oplossing hiervoor: houd je hoofd zo leeg mogelijk. Daar zijn verschillende methodes voor. Zelf gebruik ik daarvoor de app Braintoss (nee, ik heb geen aandelen!). Met deze eenvoudige app maak je een notitie (kattenvoer!), neem je een foto (van het boek dat je wilt onthouden) of spreek je een memo in (‘Je moet Ans nog bellen over de administratie’). 

Braintoss verstuurt dit linea recta naar je mailbox, waar je het weer tegenkomt wanneer het jou schikt. In die wetenschap kun je het met een gerust hart weer vergeten – het tabblad in je hoofd weer sluiten. Scheelt onrust en gedoe, en maakt dat jij de denkkracht weer kunt gebruiken waarvoor het echt nodig is: geniale plannen bedenken.

Thijs Launspach is psycholoog en stress-expert. Hij schreef de boeken Fokking Druk en Werken met Millennials.

Dit zijn de tips van Thijs Launspach om een burn-out te voorkomen: