Volledig scherm
© Shutterstock

‘Iedereen weet dat een ontbijt met kinderen op maandagochtend niets feestelijks heeft’

De HuismanNiek Druijff (42) verruilt het Nederlandse platteland voor Singapore. Als huisman tussen de expats schrijft hij wekelijks over zijn belevenissen. Vandaag: welgemeende excuses. 

Uit een onlangs door het CBS gepubliceerd rapport, blijkt dat er zo’n 12.000 huishoudens in Nederland zijn waarvan de man het huishouden doet en de vrouw voltijds werkt. Toen ik dat hoorde besefte ik voor het eerst dat ik dus eigenlijk wél collega’s heb. Gesterkt door dat besef lijkt het me goed dat ik, zo aan het begin van het nieuwe schooljaar, namens mijzelf en mijn nieuwe collega’s, alvast onze welgemeende excuses aanbied aan alle moeders met kinderen op de basisschool. Dan doen we dat nu in één keer en zijn we er de rest van het jaar van af. Halen we de angel uit het onbegrip en hoeft ons gedrag geen bron van ergernis meer te zijn.

Ontbijtjes

Allereerst onze excuses voor het schoolontbijt. Regelmatig wordt er op de basisschool een ‘feestelijk ontbijtje’ georganiseerd. Vaak is dat met Pasen, kerst of zoals afgelopen week bij het begin van een nieuw thema. Dan komt je kind thuis met een papiertje waarop staat wat voor ontbijt hij of zij voor een ander kind moet maken. Waarop dan uitdrukkelijk staat vermeld dat het een ‘feestelijk’ ontbijtje moet zijn met een ‘leuk versierd kaartje’. 

Niek Druijff
Volledig scherm
Niek Druijff © Privé archief

Iedereen weet dat een ontbijt met kinderen op maandagochtend niets feestelijks heeft. Bovendien vergeet ik zulks altijd en kom je er op het laatste moment achter dat je dat nog moet klaarmaken. Op de foto’s die de juf aan het eind van zo’n dag stuurt staan de mooiste, in cellofaan verpakte ontbijtmandjes. Met één beteuterd jongetje. Want wat jij hebt klaargemaakt zijn twee plakken bruin brood met hagelslag en een appel. Waar op het papiertje toch duidelijk stond ‘witbrood met een eitje en groene (lust geen blauwe!) druiven’. Wij vinden feestelijke schoolontbijtjes gedoe. Excuses daarvoor.

Goodiebags 

Ook een welgemeend sorry voor de ‘goodiebag’. Een goodiebag is een zakje met snoep en plastic rotzooi die kinderen na een verjaardagspartijtje meekrijgen. Een potlood met een spiderman-gum, een potje slijm, een fluitje. Ik herhaal. Een fluitje. Als mijn kinderen met zo’n zakje thuiskomen, kieper ik het in een onbewaakt ogenblik direct weg. ‘Hé, waar is mijn fluitje?’ Wij mannen vinden goodiebags onzin. Sorry.

Als laatste een mea culpa voor ons app-gedrag. In de groeps-app van de klas zal onze bijdrage vaak niet meer zijn dan ‘ok’, ‘ja’ of ‘ik ook’. Wij gebruiken deze app niet voor discussie met elkaar, commentaar op parkeergedrag rond school of meningen over het sinterklaasfeest. Tevens is het goed mogelijk dat we überhaupt niet of pas na twee weken reageren. Moeten jullie niks achter zoeken. Mannen praten. Die appen niet. Excuses daarvoor.

Nou, dan hebben we dat helder. Kunnen we nu gewoon een biertje gaan drinken op de klassenavond.

Lees hier zijn column van vorige week terug: ‘Kwijlend van eigenliefde wanen ze zich boven de gewone sterveling’

Wil je niet door de mand vallen op het schoolplein? Coach Charlotte van 't Wout vertelt in onderstaande video hoe je kunt opscheppen over je werk. 

  1. Expert: ‘Let óók op je achtergrond bij al die virtuele vergaderingen’

    Expert: ‘Let óók op je achter­grond bij al die virtuele vergaderin­gen’

    De kat op schoot nemen, kunst zichtbaar in beeld hangen, biografieën van wereldleiders en filosofen achter je neerzetten. Wie noodgedwongen vergaderingen afwerkt via Zoom of Google Hangouts geeft collega’s bewust of onbewust een kijkje in de privésfeer. En stiekem valt er heel wat af te lezen uit de persoonlijke achtergronden. Wat doet die achtergrond met je imago? En is het verstandig erover na te denken wat je allemaal neerzet?