Volledig scherm
Scare-actor van spookhuis Scare Me. © Scare-Me

Ik ben Halloween-acteur: ‘Naast je kantoorbaantje even lekker los!’

Wie als acteur in een spookhuis aan de slag wil, moet eerst auditie doen. Ben jij wel eng genoeg?

Perry Mulder (32) uit Hilversum heeft zijn eigen Halloween-werkvloer gecreëerd. Met het evenement Scare Me (in Almere) bezorgt hij per avond met zo’n 35 ‘scare-actors’ (verklede en geschminkte acteurs) in vier verschillende spookhuizen zo veel mogelijk angst en horror aan de bezoeker: Pirate’s Adventure, The Mansion, Zombie Terror en Asylum. ,,Veel van de acteurs komen van andere horrorevenementen af. Het zijn ontzettend aardige mensen met een uiteenlopende achtergrond. Verhuizers, kantoorplanners, dierenartsen, websiteontwikkelaars, financieel adviseurs, klusjesmannen, EHBO’ers, jongerenwerkers, fitness-instructeurs, grafisch vormgevers, bakkers bij Albert Heijn, cameramannen, noem maar op. En allemaal zien ze hierin de kans om helemaal los te gaan. Ze vinden Halloween geweldig.”

Zombie

De horrorspecialist vergelijkt zijn werkplaats weleens met een speeltuin voor volwassenen (,,Wie mag er voor zijn werk als zombie rondlopen?”). Er zijn diverse technieken om de mensen die door een huis heen lopen steeds weer te laten schrikken. Verstoppen in een hoek die de bezoeker niet verwacht, een plotseling licht- en geluidseffect dat aanschiet, rook, duisternis en krappe hoekjes. 

De acteurs gaan eerst door een auditie om te zien of ze zich eng genoeg kunnen gedragen. ,,Hebben ze de goede timing? Weten ze wie ze voor zich hebben en hoe ze deze persoon op de juiste manier kunnen laten schrikken: hard met een schep over de grond schrapen of juist een subtiele verandering in de stem? Blijven de acteurs in character? Zo ben ik dus ieder jaar weer op zoek naar nieuwe mensen en talenten. Een vuurspuwer, een hypnotiseur… Iedereen die interesse heeft, meldt zich aan.” Uiteindelijk draait het allemaal om wat de bezoekers ervan vinden. Daar geniet Mulder het meeste van: ,,De reacties van de gasten die het fantastisch hebben. Bange ogen, maar een big smile op hun gezicht. Fantastisch!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Personeel van Scare-Me. © Scare-Me

Vrijwillig

De Halloween-expert werft de acteurs via audities. ,,Wanneer mensen zich op de website inschrijven, krijgen ze vanzelf een mailtje met de nieuwe auditierondes. Veel van hen doen het vrijwillig, maar bij de grote pretparken worden de acteurs er al wel voor betaald. Het komt omdat het nu nog een niche-markt is. Maar dat gaat denk ik wel veranderen naarmate het evenement steeds groter wordt.”

Bedrijven

De bakker om de hoek, de supermarkt en het winkelcentrum: steeds vaker vullen ze hun etalages met horroritems. Het bedrijfsleven lijkt de griezelrage sneller in de armen te sluiten dan ooit. Ook daar werkt Mulder aan mee: hij organiseert enge themafeesten voor bedrijven. ,,Er is steeds meer interesse in Halloween. Organisaties geven hun personeel of externe partijen graag een hele themabeleving cadeau. Daar is Halloween voor geschikt.” Het gebeurt regelmatig dat Mulder 60 zombies optrommelt voor zulke belevenissen.

Steeds groter

Ook pretparken als Walibi Holland, Toverland en Hellendoorn vieren Halloween, en doen dat ieder weer op hun eigen manier. ,,Dat is natuurlijk een stuk groter. In Walibi werven ze iedere periode 350 scare-actors, en het groeit ieder jaar. Ik denk dat we uiteindelijk straks zowel in oktober als november Halloween-vieringen gaan zien.”

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!