Volledig scherm
Anje Driehuis: ,,Een relaxtere baan bestaat niet." © Johan Nebbeling

'Ik help mensen op afstand, en dat is fantastisch'

Serie: Relaxte baanHet werkende leven is drukker dan ooit. AD Werkt vraagt wie de meest relaxte baan van Nederland heeft. Vandaag: digitaal verpleegkundige Anje Driehuis (56).

Weids is het uitzicht vanaf het bankje aan de rand van Den Haag over de Driemanspolder, een waterbergingsgebied in aanleg. Weilanden, sloten, watervogels en aan de horizon de skibaan van Snowworld Zoetermeer. Hier zit Anje Driehuis graag, met haar twee honden aan haar voeten. Om te genieten van het uitzicht en de rust. Maar ook om te werken. Het enige wat ze daarvoor nodig heeft, is haar telefoon.

,,Ik ben digitaal verpleegkundige voor PluhZ, een app waarmee mensen vragen kunnen stellen over zorg en gezondheid. Die vragen komen binnen op mijn telefoon. Ik kan ze overal beantwoorden, op elk tijdstip dat me uitkomt. Ik vind het heerlijk om dat in alle rust op dit bankje te doen.”

Een ploegje ervaren zorgverleners ‘bemant’ de gratis app. Driehuis is een van hen. Ze is verpleegkundige sinds 1978 en werkt deeltijd in het Haags Medisch Centrum. Haar overige werkuren besteedt ze aan PluhZ, een initiatief van een aantal Haagse zorginstellingen. ,,Ik vind mijn werk in het ziekenhuis, het directe contact met de patiënten, ontzettend leuk. Het is druk, maar ik heb nooit last van stress. Maar geen baan is zo relaxed als PluhZ.”

Vinkentouw

Vragen aan PluhZ worden gegarandeerd binnen 24 uur beantwoord. ,,Maar meestal krijgen mensen binnen een paar minuten antwoord. Het is ook een sport om snel te reageren. Met mijn ervaring kan ik de meeste vragen direct beantwoorden. Alleen als ik iets moet uitzoeken, kan het soms wat langer duren.”

Puur medische vragen beantwoordt Driehuis niet. ,,Dat is niet mijn werkterrein. Mensen met zulke vragen verwijs ik door. Naar de huisarts of hulpverleners.”

Wel beantwoordt ze vragen over praktische zaken ('waar moet ik zijn voor krukken?') en geeft advies. Over gezond leven, voeding, relaties en beweging. En ze coacht rokers die willen stoppen of mensen met overgewicht die willen afvallen.

Vraagbaak

,,Het is echt heel breed. Van een moeder die zich afvraagt of ze nu wel of niet met haar zieke kind naar de huisarts moet, tot mensen met twijfels over hun relatie. Ik ben vraagbaak, praatpaal en klankbord. Alleen al dat mensen hun verhaal bij mij kwijt kunnen, telt zwaar. Eenzaamheid is een groot probleem en ik kan de tijd nemen voor mensen die verder bij niemand terecht kunnen met hun zorgen. Het is ook een vorm van sociaal werk.”

Ze is trots op wat ze soms kan bereiken. ,,Ik was in gesprek met een jongen die grote psychische problemen heeft. Hij was bang voor zijn eigen agressie, maar wilde niet naar de huisarts. Ik heb hem kunnen overtuigen wel te gaan. Dat hij dat gedaan heeft, geeft mij een geweldige kick.”

Verslavend

Er zit een verslavend kantje aan haar werk voor PluhZ, realiseert ze zich. ,,We zijn 24 uur per dag beschikbaar. Soms als ik niet kan slapen,sta ik op en kijk op mijn telefoon of er vragen zijn waar ik wat mee kan.” Zelfs op vakantie laat PluhZ haar niet los. ,,Zit ik lekker op een terrasje met een glaasje wijn en kan ik het toch niet laten om even te kijken. Nee, dat voelt absoluut niet als druk en ik krijg er ook geen stress van. Ik vind het gewoon geweldig leuk om te doen.”

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op onze Werkt-pagina en meld je aan voor de nieuwsbrief!