Volledig scherm
Caroline: 'Als ik mijn vaste lasten heb betaald dan houd ik een beetje over. Maar dan moet er niks gebeuren' © Thijmen Geluk

'Ik kan alles betalen, maar ik heb geen speelruimte'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Caroline (39) is 'Back Office Queen' bij een telemarketingbureau. 

Caroline werkt sinds november als 'Back Office Queen' bij een telemarketingbureau. Dit doet ze 32 uur in de week. Ze heeft Europese marketing en management gestudeerd. Hiervoor deed ze de marketing van een café in Den Haag, daarvoor was ze recruiter bij Manpower.

Wat verdien je?
,,Ik krijg 20 euro per uur. Dat levert per maand tussen de 2750 en 3000 euro bruto op. Ik word uitbetaald via payrolling. Ik heb geen recht op vakantiegeld en vakantiedagen. Ik kan kiezen om me te verzekeren, maar dat was 19 procent van m’n loon. Als alleenstaande moeder van vier kinderen trek ik dat voorlopig niet. Dus hopen dat ik niet ziek word.”

Quote

Ik kan kiezen om me te verzekeren, maar dat was 19 procent van m’n loon. Als alleen­staan­de moeder van vier kinderen trek ik dat voorlopig niet

Blij mee?
Caroline lacht. ,,Nee. Nou, met wat ik netto overhoud - tussen de 1800 en 1900 euro - kan ik het bolwerken. Ik kan alles betalen, maar ik heb geen speelruimte. Als ik mijn vaste lasten heb betaald dan houd ik een beetje over. Maar dan moet er niks gebeuren. En vakanties zitten er niet in. Gelukkig heb ik geen auto, kan ik ook niet betalen. Daarom heb ik ‘m ook verkocht. Die sociale premies afdragen gaat me daarom ook echt niet lukken nu.”

Heb je over je salaris onderhandeld?
,,Jawel. Maar dit salaris was meer dan hij kon betalen. Ik had gezegd dat ik maandelijks 2000 euro netto wilde overhouden. Misschien kan hij me in vaste dienst nemen. Daar hoop ik op. Dat zou het leven een stuk makkelijker maken. Hij zei dat hij het me voor de zomervakantie zou laten weten. Maar dat is het nu al. Ik ga hem binnen nu en een maand erover aanspreken.”

Wat als hij het niet biedt?
,,Om de eer aan mezelf te houden zou ik dan verder moeten gaan zoeken. Maar aan werk komen is lastig. Ik heb gesolliciteerd voor functies als recruiter, maar ze vinden steeds dat ik er al te lang uit ben. Toen ik bij Manpower werkte heb ik flink verdiend. Mijn basissalaris was 2750 bruto, maar ze hadden een mooie bonusconstructie. Het is me wel gebeurd dat ik zo 800 euro bovenop m’n maandsalaris kreeg doordat ik extra mensen kon plaatsen bij een werkgever. En ik had een lease-auto. Alles werd vergoed. Zo relaxt heb ik het niet meer gehad.”

Quote

Misschien kan mijn baas me in vaste dienst nemen. Dat zou het leven een stuk makkelij­ker maken

Waarom ben je daar gestopt?
,,Ik werd zwanger. En daarna ben ik in de horeca gaan werken. Ik deed de reserveringen en de marketing van een café. Ik verdiende daar 2250 euro bruto, maar deelde ook mee in de fooi waardoor ik er zo tientallen soms honderden euro's zwart bij kreeg. Ze hebben me ontslagen, omdat ik een foutje had gemaakt in een reservering. Heel naar. Ik heb een advocaat in de arm moeten nemen om uitbetaald te krijgen. Ik won gelukkig. Maar wat een situatie. Toen ik in de WW kwam kreeg ik 70 procent uitbetaald over die 2250. Dus niet over dat extra fooiengeld wat ik kreeg. Ik was heel blij met mijn ouders toentertijd.” 

Verdient Caroline genoeg?
Leeftijd: 39 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie: Communicatie
Branche: Overig
Werkervaring: 15 jaar
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Caroline’s functie bruto 2682 euro voor fulltime. ,,Ja, het lijkt op hetzelfde neer te komen, alleen ik draag geen sociale premies af, wat eigenlijk wel zou moeten.”

Check het zelf met het Intermediair Salariskompas

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.