Volledig scherm
Ellen de lange: ,,Ik heb zonlicht en daglicht nodig. Daarom heb ik een kantoor op een volkstuinencomplex." © Hein Athmer

'Ik kijk naar wat me energie geeft. Daarom ben ik gestopt met vergaderen'

4-urige werkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 3: Ellen de Lange-Ros. Businesscoach en auteur.

,,Toen ik twaalf jaar geleden zelfstandige marktonderzoeker werd, besloot ik mijn werk anders aan te pakken. In loondienst was er voor mij geen stimulans om dingen anders te doen. Als ik iets slims bedacht, waardoor ik minder tijd kwijt was met een klus, dan werden de rotklussen van collega’s naar mij doorgeschoven. Weg middag vrij."

Een week als deze
Hoe ziet de werkweek van Ellen de Lange-Ros eruit? Haar precieze dagindeling vind je onderaan dit artikel. Maandag en dinsdag: uitslapen tot 10 uur.

,,Tegenwoordig leef ik mijn leven radicaal anders. En zoiets gebeurt niet in één klap, maar gaat in kleine stapjes. Ik ben focus gaan aanbrengen. Kijken naar wat me energie geeft. We kunnen allemaal heel slaafs zijn aan hard werken: mail moet beantwoord worden, artikel moet af, klant moet geholpen worden. Door hard werken kun je negatieve emoties wegdrukken. Hard werken is een verslaving waardoor je niet meer hoeft na te denken. Je bent te moe en hebt geen energie meer over om jezelf de vraag te stellen: word ik hier gelukkig van?”

Aikido

,,Ik lees veel boeken over persoonlijke ontwikkeling en laat mezelf regelmatig coachen. Zelfhulpboeken klinkt zo denigrerend. Ik vind het fijn om te leren over hoe je het leven handiger kan doen. Het is eigenlijk hetzelfde als hoe kinderen die gek zijn op voetballen uren filmpjes kunnen kijken op YouTube hierover. Door het lezen heb ik veel tips verzameld, ben ik een betere coach geworden, heb ik een goedlopend bedrijf, verdien ik veel geld en kan ik ook veel bij mijn kinderen zijn en veel sporten. Drie keer in de week doe ik aan aikido en daarnaast lekker veel fietsen of wandelen. Het is een manier van leven.”

Quote

Omdat ik heel erg van buiten zijn houd, spreek ik het liefste af in het bos

Ellen de lange

,,Coaching doe ik graag één op één, maar ik sta ook voor groepen en organiseer events. En omdat ik heel erg van buiten zijn houd, spreek ik het liefste af in het bos. Mensen kunnen bij mij onbeperkt wandelcoaching krijgen. In plaats van in het bos wandelen als ik tijd over heb, combineer ik dit in mijn werkdag. Hoe leuk is dat? Ik kom vaak stuiterend het bos uit. Van te veel binnen zitten, word ik chagrijnig. Ik heb zonlicht en daglicht nodig. Daarom heb ik een kantoor op een volkstuinencomplex. Een groot deel van het jaar heb ik de schuifpui open. En ik loop op blote voeten. Een groot kantoorpand met veel personeel op een saai industrieterrein past niet bij mij.”

Virtuele assistent

,,Voor de klussen waar ik geen energie van krijg, heb ik een virtuele assistent. En daar betaal ik hem goed voor. Ja, het is een echt persoon hoor. Hij werkt alleen niet bij mij op kantoor. Hij houdt van reizen en zit nu bijvoorbeeld in Lissabon. Straks hebben we overleg via Skype. Hij doet de dingen waar ik teveel tijd mee kwijt ben en wat me te weinig energie geeft. Zoals producten aanmaken voor in de webshop, hij regelt alles wanneer er een event op de planning staat, dieetwensen, betalingen, hij verstuurt m’n nieuwsbrief. Zoiets doet hij in tien minuten en ik zou daar zo’n twee uur mee kwijt zijn."

Quote

Een ander ding waarmee ik gestopt ben, is vergaderen. Ik word er moe en mopperig van

Ellen de Lange

,,Doordat hij dit werk voor mij doet, hou ik tijd over om mensen vol energie te coachen en boeken te schrijven. Een ander ding waarmee ik gestopt ben, is vergaderen. Ik word er moe en mopperig van. Ook als ik gevraagd word voor het bestuur van de hardloopclub zeg ik nee. Ik wil training geven, gespreksgroepen begeleiden, maar niet vergaderen. Nooit meer.”

Zacht werken

,,Ik noem het 'zacht werken' wat ik doe. En dat heeft niet per se te maken met maar vier uur per week werken, maar met zelf m’n dag indelen. Werken geeft me veel energie. En daarom vond ik de vakanties zelfs een beetje saai worden. Toen ben ik een uur eerder opgestaan dan het gezin en zo heb ik in vier jaar vier boeken geschreven. Ook zorg ik ervoor dat ik mijn ideeën opschrijf in m’n bullet journal."

,,Geluk kun je stimuleren. Durf te dromen. Met hard werken zit je werkdag vol moeten. Met zacht werken verdwijnt het moeten. Maar de moed blijft. Moed om keuzes te maken. Moed om iets nieuws te beginnen. Om nee te zeggen tegen dingen die niet meer passen. En stel. Je wilt een wereldreis maken met je gezin. Maar je weet niet hoe? Ga dan eerst blogs lezen van gezinnen die het al gedaan hebben. En werk vandaar uit naar een volgende stap. Een heel actieplan hoef je helemaal niet gelijk te hebben. Dat komt wel. Vaak kom je op een plan dat beter is dan je in de eerste instantie had bedacht. En probeer altijd te voelen of iets energie geeft of iets energie kost.”

Een week als deze

Maandag
Uitslapen tot 10 uur.
Met hond van m’n zus wandelen.
14 uur: mails en voorbereiden voor het event.
16 uur: bellen met assistent voor wekelijks overleg.

Dinsdag
Uitslapen tot 10 uur.
Het is een energiespaardag. Deze dag doe ik weinig. Behalve mijmeren, tekenen en schilderen in m’n kantoor.
‘S Avonds heb ik tao-training en aikido. Goed voor fysieke energie.
Ik rij om 21. 30 uur naar de B&B in Amerongen waar ik overnacht.

Woensdag
De dag van het event. Rond 8 uur sta ik op. Rond 9 uur ben ik op de locatie en start event.
De dag duurt tot 17 uur en daarna is er een borrel.
20.30 uur ben ik weer thuis.

Donderdag
Ik breng m’n jongste naar school.
Half 9 stap ik in auto naar Rijswijk waar ik weer een event geef.
Rond 19 uur ben ik weer thuis.

Vrijdag
Ik breng m’n jongste naar school.
Half 9 stap ik in auto naar Soest om zelf een event bij te wonen. Voor mijn eigen inspiratie.
Rond 17 uur rij ik naar huis.

Zaterdag
Voetbal kijken bij jongens.
‘s Avonds Wie Is De Mol kijken op tv.

Zondag
Luieren en 's avonds naar aikido.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!  

Volledig scherm
© Intermediair