Volledig scherm
Roelant Kant © Thijmen Geluk

'Ik vind waardering belangrijker dan een salarisverhoging'

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Roelant Kant (27), hoofdagent bij de politie.

Kant werkt vijf jaar bij politie. De eerste drie jaar waren in opleiding en nu werkt hij als hoofdagent. In september begint hij een interne fulltime HBO-opleiding tot politiekundige.

Wat verdien je?
,,Bruto verdien ik 2718,91 euro. En dat is 105,56 procent over 2575,70 euro. Dat zit zo: ik krijg voor 38 uur uitbetaald. Een fulltime functie bij de politie is 36 uur. Toch werk ik maar 36 uur. Bij de politie kun je uren kopen, - maximaal 80 uur per jaar - en gespreid door het hele jaar opnemen. Ik betaal 114 euro netto per maand voor deze uren. Ik heb dat geld nu niet nodig. Mocht ik het geld wel nodig hebben, dan ga ik deze uren wel werken en heb ik 114 euro per maand erbij. Ik pak het zo aan, omdat ik op deze manier wel aan pensioenopbouw doe voor 38 uur in de week.”

Blij mee?
,,Ja, ik ben meer dan tevreden met wat ik verdien. Het is een MBO-functie. Waar verdien je dit? Met eigenlijk maar twee jaar werkervaring. Ik krijg bovenop dit bedrag ook nog onregelmatigheidstoeslag. Dat is iedere maand anders. Maar gemiddeld rond de 300 euro bruto. Voor de nacht- en weekenddiensten. Ik werk ook nog bij de ME en daar krijg ik per inzet een toelage van 35 euro per dag. Meestal heb ik er zo’n twee per maand.”

Heb je over je salaris onderhandeld?
Ik heb onderhandeld dat ik twee tredes hoger kwam. Dat is zo’n 200 euro bruto erbij. Ik had de jaren hiervoor drie jaar fulltime als intercedent bij Tempo-Team gewerkt. Dus ik vond: als jullie mij willen hebben dan moeten we van beide kanten water bij de wijn doen. Degene die mij geselecteerd had ging kijken en belde mij terug met dit aanbod. Al was het niet gelukt was had ik het alsnog gedaan. Bij de politie werken was voor mij een jongensdroom.”

Wie betaalt je opleiding?
,,Mijn loon wordt doorbetaald. Ik ga een interne opleiding volgen. Het is een prachtig mooie kans die zeker niet iedereen krijgt. Ik geloof dat er veertig mensen in het jaar aan deze opleiding starten. Ik wil verder komen in de organisatie. Als je altijd op straat blijft werken dan stomp je af van de samenleving.”

Weet je wat je collega's verdienen?
,,Je kunt de functie zien op de schouders en als je weet hoe lang iemand ergens werkt, dan kun je zien welke schaal en welke trede iemand zit. Dat is voor iedereen op te zoeken. Ik heb het er wel eens over met collega’s. Er zijn er bij die het lastiger vinden. Ik heb er nul problemen mee. Ik hoef er niet geheimzinnig over te doen, het staat op internet. Ik zie het als een hobby, ik ga nooit met weerstand naar m’n werk. Dat is veel belangrijker dan financiële vergoeding. Je voegt iets toe. Bij de cao-onderhandelingen die nu gaande zijn gaat het vooral over de salarisverhoging. Maar ik vind het belangrijker om waardering te krijgen. En gevoel dat de korpschef achter ons staat.”

Verdient Roelant genoeg?

Opleidingsniveau: MBO
Functie: Politiemedewerker
Branche: Rijksoverheid
Werkervaring: 5 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2162 euro bruto voor fulltime. Dat ligt lager dan wat Roelant nu verdient. ,,Dat komt omdat ik aan begin van de opleiding onderhandeld heb. Op deze manier blijf ik m’n hele carrière voor liggen. Daar blijf ik profijt van houden.”

Hoe zit het met jouw salaris? Check het zelf hier !

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.