Volledig scherm
© Louise Boonstoppel Fotografie

'Ik zie zoveel dertigers over de kop gaan. Alsof het leven een moetje is'

4-urige werkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 14: Iris Schlagwein (31).

Iris Schlagwein heeft het loslaten tot kunst verheven. Ze is opruimcoach en sinds twee jaar heeft Iris geen eigen huis meer. Ze woont om de paar weken in een ander huis, als huisoppas. ,,Ondertussen heb ik op 26 huizen gepast. Vroeger zette ik een oproepje op Facebook als ik iets zocht, maar omdat ik het al twee jaar doe weten mensen mij goed te vinden. Tegenwoordig moet ik zelfs steeds vaker 'nee' verkopen.”

Haar zoektocht naar hoe kan het ook anders kan, is ontstaan toen ze op haar 24ste een hernia kreeg. ,,Ik had veel pijn en weinig energie. Daarom ging ik heel kritisch kijken naar wat mij energie gaf en wat juist energie slurpt. Hoe ik nu werk, is daar het eindresultaat van. Het begon met een grote schoonmaak. Letterlijk. Ik had kasten vol dvd’s, boeken en kleding die ik nooit droeg. Alles waar ik niet gelukkig van werd, heb ik weggedaan."

Volledig scherm
Iris Schlagwein © Louise Boonstoppel Fotografie

Ook afspreken met mensen die haar 'leeg trokken', is ze mee gestopt. ,,Ik heb een studie theatervormgeving gedaan, maar de mindset van die wereld past niet bij mij. Heel hard werken voor weinig geld. Bier, roken, een donker theater, niks voor mij. Omdat ik zo’n lol haalde uit het opruimen van m’n leven ben ik een korte opleiding gaan doen tot professional organiser."

Ze ging als opruimcoach aan de slag en kreeg klanten. Al snel merkte ze dat ze vaak hetzelfde verhaal moest vertellen. ,,En dat kost tijd. Ik merkte dat iedereen tegen dezelfde dingen aanloopt. Daarom heb ik een online training gemaakt die mensen zes weken kunnen volgen. Voor mij zorgt dit voor passief inkomen. De training gaat drie keer per jaar van start. Om de dag coach ik de mensen een half uur tijdens een Facebook-live sessie.”

Ondertussen veranderde er veel in het leven van Iris. Het ging uit met haar vriend en ze moest nieuwe woonruimte zoeken. ,,Omdat ik nog niet veel verdiende met de cursussen kon ik op dat moment geen woning huren. Ik had de keus om een baan te nemen, zodat ik geld zou verdienen om de huur te betalen, maar ik kon ook gaan huisoppassen en mijn bedrijf en mijzelf verder ontwikkelen. Ik vind het belangrijk om verder te komen als persoon. Ik zie zoveel dertigers over de kop gaan. Alsof het leven een moetje is. Ze hebben die lichtjes niet meer in hun ogen. Ze hebben zorgen om geld, carrière, wel of niet kinderen. Ik vind het fijn om lichter in het leven te staan.”

Doorgeschoten

Op dit moment is Iris een boek aan het schrijven over haar levensstijl. ,,Tijdens het schrijven kwam ik wel achter een aantal dingen. Mijn vader is overleden toen ik 14 was. Dat heeft impact op mijn levensvisie. Je kan altijd doodgaan, dus beter maak je er wat moois van." Toen ze jong was, voelde ze zich altijd heel verantwoordelijk. ,,Ik moest sterk zijn voor mijn moeder, zusje en broertje. En daarin ben ik doorgeschoten. Tien jaar lang ben ik altijd maar door blijven gaan zonder iets te verwerken. Zonder stil te staan. Maar je krijgt het een keer terug. Ik kreeg een hernia. Mijn lichaam zei letterlijk nu is het genoeg. Daarom maak ik nu heel bewuste keuzes."

Iris wilde haar boek op Curaçao en in Thailand schrijven. ,,Daardoor kon ik niet actief klanten werven voor de cursus. Dat stond dus even op een laag pitje. Maar ik heb er zoveel van geleerd. Ik ga het boek zelf uitgeven, dan heb ik een hogere marge. Ik hoop dat ik na het verschijnen van m’n boek vaker wordt gevraagd om te komen spreken. Ik merk dat ik het heel leuk vind om voor groepen te staan. En zo ontwikkelt mijn bedrijf zich steeds weer een beetje."

,,Het geld stroomt echt niet aan alle kanten binnen, ik heb geen perfect inkomensmodel, maar ik leef wel zoals ik dat graag wil. Door steeds een nieuwe woonplek te hebben ontdek ik de ene keer een leuke yogaschool en de andere keer woon ik dicht bij het strand waar ik elke dag een duik in de zee kan nemen. Het gaat om de ervaringen. Ik heb veel vertrouwen dat de juiste dingen op het juiste moment komen. Ja, het klopt gewoon.”

Een week als deze

Maandag
06.30 mediteren, douchen en ontbijt
08.00 contact met vormgevers en drukker over proefdruk boek
09.30 journaliste komt langs voor interview
10.30 fotograaf komt in oppashuis foto maken voor bij het interview
11.30 telefonisch interview voor AD Werkt
12.30 lunch in de tuin van het oppashuis (Almere), met Manon
13.30 boek: dankwoord schrijven, social media inplannen
20.00 yoga

Dinsdag
06.30 mediteren, 20 min. bewegen, douchen en ontbijt
08.30 boek: bronnen check.
15.00 vertrek naar Enschede, in de trein laatste voorbereiding voor lezing
17.30 aankomst Enschede
18.00 eten met vrouwennetwerk Soroptimisten
19.30 start van mijn lezing ‘Thuis zonder zekerheid’
21.00 napraten en netwerken, logeren bij Audry

Woensdag
06.30 ontbijten met Audry
08.00 vertrek Enschede - Koog aan de Zaan. In de trein uitnodiging maken voor boekpresentatie
11.00 werken in koffietentje in Koog aan de Zaan, social media banners ontwerpen
13.15 afspraak energiewerk voor persoonlijke ontwikkeling
16.00 terug in oppashuis: proefdruk boek in de brievenbus! Delen via IG stories
16.15 mail beantwoorden
20.00 banen zwemmen

Donderdag
06.30 mediteren, 20 min. bewegen, douchen en ontbijt
09.00 boek-update mailen aan kopers en volgers
10.00 zus en nichtje (1,5 jaar) komen langs voor koffie en lunch
14.00 oppashuis schoonmaken, bedankje kopen
20.00 yoga

Vrijdag
06.30 beddengoed in de was, mediteren
07.00 douchen, ontbijt en verhuisdag delen op Instagram stories
08.00 laatste schoonmaak, bedankbriefje schrijven, koffer inpakken
10.00 vertrek naar volgend oppashuis in Den Haag
12.00 met huiseigenaren lunchen in het nieuwe oppashuis
14.00 Hartbeach Scheveningen: boekpresentatie voorbereiden, mail beantwoorden
17.00 zwemmen in de zee
20.30 verjaardag Marte in Den Haag

Zaterdag
08.00 yoga
10.00 boodschappen doen op de Haagse markt
11.00 koffie drinken in de stad
13.00 gastblogs schrijven, bloggers uit netwerk benaderen voor blog & affiliate link
16.00 uitgebreid koken
20.00 naar de bioscoop: Isle of dogs

Zondag
08.00 mediteren, 20 min. bewegen, douchen en ontbijt
10.00 contact met de drukker, vormgever en redacteur. Laatste aanpassingen, want dinsdag gaat de definitieve versie gedrukt worden
13.00 wandelen op het strand, zwemmen in de zee, haring eten.
Verder: zie ik wel

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief