Robin (23) is machinist bij de NS.
Volledig scherm
Robin (23) is machinist bij de NS. © Thijmen Geluk

‘Ik zit al gauw aan zo'n 1250 euro als ik het rijtje aan toeslagen optel’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robin (23), machinist bij de NS.

Robin (23) werkt bij de NS als machinist. Hij heeft een mbo-opleiding voor dit beroep gevolgd en doet dit werk nu drie jaar.

Wat verdien je?
,,M’n brutosalaris is 2212 euro per maand. Ik ben net omhoog gegaan met m’n loon. Ik krijg nu zo’n 120 euro bruto erbij. Maar daar komen nog toeslagen bij voor nachtdiensten, weekenden en gewerkte feestdagen. Ik zit al gauw aan zo'n 1250 euro als ik het rijtje aan toeslagen optel. Afgelopen maand was m’n brutosalaris ook m’n nettosalaris. Ik werk de weekenden om en om. Ik heb een rooster van twaalf weken en daarin werk ik vier of vijf nachten. Die werk je allemaal achter elkaar. Wel zo fijn.”

Blij mee?
,,Ja, zeker gezien m’n leeftijd. Ik verdien best goed. Mijn vrienden die fulltime werken verdienen minder, maar dat komt ook omdat er bij mij toeslagen bijkomen. Maar aan de andere kant: hun wekker gaat ook niet om drie uur ‘s nachts. Maar weet je, ik heb oprecht het mooiste beroep van het land.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Een dertiende maand en we krijgen een businesscard van de baas om gratis mee te reizen. Ook krijg je de kans om je te ontwikkelen. Nu volg ik bijvoorbeeld een cursus om de ICD te mogen besturen. Dat is een sneltrein die rijdt tussen Den Haag en Eindhoven. Het is een ander soort trein, met een andere beveiliging, op een ander baanvak. Ik volg deze cursussen tijdens mijn werkuren. Dat is ook fijn. Ook heb ik een telefoon en een portofoon om te communiceren met de conducteur.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee. En dat gaat ook niet helaas. Iedereen die binnenkomt bij de Spoorwegen heeft een loopbaanpad. Van te voren weet je dat je na 18 jaar in je eindtrede zit. Je hebt de mogelijkheid om mentor te worden, dan krijg je klein beetje extra. Ik doe dat, maar dat doe ik niet voor het geld. Ik vind het leuk om jongeren van het ROC in een dag wegwijs te maken in het vak.”

Wel ooit geprobeerd?
,,Ja, dat wel. Het loopbaanpad is gemaakt voor mensen die binnenkomen zonder ervaring. Ik heb buiten het bedrijf een opleiding gevolgd tot machinist, dus ik dacht dat ik daardoor vast ook wel hoger zou kunnen instromen. Ik liep al een half jaar rond in het bedrijf, dus een dag nadat ze me hebben aangenomen kon ik al zelfstandig een dienst rijden. M’n leidinggevende vond dat ik gelijk had, maar kon helaas niet iets voor me regelen. Maar goed, met mij twintig anderen die via een opleiding buiten het bedrijf instromen. Dus dan zou die hogere instap voor iedereen moeten gelden, dus ik snap het ook wel. Zo veel scheelt het trouwens ook weer niet hoor.”

Praat je met je collega’s over wat jullie verdienen?
,,Ja, best vaak. Vooral uit nieuwsgierigheid. We werken met voorkeur-roosters en ik kies bewust voor de avonddiensten, dan verdien ik meer. Het scheelt me zo’n 300 euro als je het vergelijkt met ochtenddiensten. Maar ik heb het ook gedaan voor m’n gezondheid. Als ik ochtenddiensten draai dan gaat de wekker om 3 uur ‘s nachts. Dat is niet goed voor m’n lichaam.”

Verdient Robin genoeg?
Leeftijd: 23 jaar
Opleidingsniveau: mbo
Branche: Transport / opslag / logistiek
Werkervaring: 3 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 1.981 euro bruto. ,,Plezier in m’n werk vind ik belangrijker dan de loonstrook en dat was ik al voordat ik begon.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je een hoger salaris? Bekijk dan de video hieronder: 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief