Volledig scherm
Lara Born © Thijmen Geluk

'Ik zou meer gaan verdienen, maar die afspraak zijn ze niet nagekomen'

SalarisLara Born (33) werkt 28 uur per week als medewerker zorgadministratie- en declaratie. Een baan waar ze na haar studie HBO kunstzinnige therapie is ingerold.

Wat verdien je?

,,Ik verdien 2.076 euro bruto voor 28 uur per week. Verder heb ik vier weken vakantie, het wettelijk minimum. Een reiskostenvergoeding heb ik niet, want ik woon en werk in dezelfde stad.”

Blij mee?

,,Ja, maar er wringt wel wat. Ik zou iets meer gaan verdienen, maar die afspraak zijn ze niet nagekomen.”

Verdien je wel genoeg? Check het met het Salariskompas !

Vertel.

,,Ik ben vorig jaar mei bij deze organisatie gaan werken. Mondeling heb ik de toezegging gekregen dat ik meer zou gaan verdienen dan bij mijn toenmalige baan. Toen ik op de mail een voorstel kreeg zaten ze daar twee tredes onder. Toen ik aangaf dat dit niet volgens afspraak was zeiden ze: daar komen we wel uit, maar als je nu vast tekent, dan kunnen we je vast uitbetalen. Ik was namelijk al begonnen. Dus dat heb ik gedaan. En dat had ik nooit moeten doen. Want toen ik de volgende keer over mijn salaris begon zeiden ze: je verdient relatief hoog voor een kleine organisatie als de onze. Dus we laten het zo.”

En nu?

,,Ik heb het gevoel dat ik twee jaar achteruit ben gegaan. Ik had nooit moeten tekenen, want nu kan ik nergens op terugvallen. Daar heb ik wel van geleerd. Volgende keer hou ik voet bij stuk. Ik verwacht binnenkort uitgenodigd te worden voor een functioneringsgesprek. Dan ga ik aankaarten dat ze zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Maar het is moeilijk. Het is een klein bedrijf en we gaan heel vriendschappelijk met elkaar om.”

Wat is normaal voor jouw functie? Bekijk het via het Salariskompas!

Heb je ooit met succes onderhandeld?

,,Bij mijn vorige werkgever heb ik een flinke ontslagpremie onderhandeld. Daar ben ik wel trots op. Ze zaten in een reorganisatie en het kwam er op neer dat ik boventallig zou worden verklaard. Ik zou nog tien maanden daar werken, maar ik gaf aan dat ik liever wegging. Dat is ook beter voor het bedrijf. Anders heb je iemand die naar buiten kijkt in plaats van energie steekt in de organisatie. Ik kreeg in eerste instantie niet het bod dat ik wilde, ik kreeg de transitievergoeding aangeboden. Ik heb daar zelf uiteindelijk nog zes maanden salaris en een deel van het opleidingsbudget bovenop weten te krijgen. Daarom was ik trots. Ik ben niet meteen akkoord gegaan, al dacht ik er wel over na. Na wat rondvragen, ook juridisch, voelde ik me gesterkt om er meer uit te willen halen.”

Weet je wat je collega's verdienen?

,,Nee. Daar hebben we het niet over.”

Zou je het willen weten?

,,Nee, eigenlijk niet. Ik kan mezelf niet vergelijken met anderen, geen functie lijkt op die van mij. Ik was laatst via LinkedIn benaderd door een recruiter. Hij had een functie in gedachten. Ik zei dat ik nu heel tevreden was, maar dat ik er wel nieuwsgierig van werd en dat ik graag contact houd. Ik heb veel ervaring met het sociale domein, berichtenverkeer en administratie. Dat kun je niet studeren, maar leer je ‘on the job’."

Verdient Lara genoeg?

Opleidingsniveau: HBO
Functie: Overig
Branche: Welzijn
Werkervaring: 7 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor haar functie bruto 3.223 euro voor fulltime. Dat ligt hoger dan wat Lara nu verdient. ,,Als ik had gekregen wat ze me beloofd hadden, dan was ik hier op uitgekomen. Ik ben benieuwd wat er uit mijn functioneringsgesprek gaat komen.”

Hoe zit het met jouw salaris? Check het zelf hier !

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd? Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld? Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen? Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand? Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte? De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid? Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt? Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.