Volledig scherm
Michel Penterman: gitaarleraar, ondernemer en docent. © ADR

'In een nachtje had ik 400 euro omzet gemaakt. Dat was letterlijk slapend rijk worden'

4-urige werkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 2: Michel Penterman. Gitaarleraar, ondernemer en docent. 

De kredietcrisis was toegeslagen, de winst van de verkoop van zijn eerste bedrijf was verdampt en thuis had hij vier kinderen te onderhouden. Rooskleurig zag de toekomst er eind 2009 er zeker niet uit. In een wanhoopspoging is Michel Penterman (48) gitaarles gaan geven. Precies zoals hij vroeger altijd deed; op de motor langs vrienden en bekenden. Gitaar op de rug. 

Een week als deze

Hoe ziet de werkweek van Michiel Penterman eruit? Zijn precieze dagindeling vind je onderaan dit artikel. Maandag, dinsdag en woensdag begint de werkdag om 11.00 uur.

Toen hij avond na avond dezelfde akkoorden aan het uitleggen was, besloot hij: dit kan anders. Hij nam een video op met een basis-gitaarles, zette ‘m op YouTube en jawel, de video ging viraal. ,,Ik heb zelf flink wat op F5 geklikt, dus daar heb ik wel bij geholpen”, vertelt Penterman met een lach. ,,Vervolgens heb ik een simpele website aangemaakt - www.gitaarles.nl - daarop de video geplaatst met een klikbare button erbij: ‘Koop de dvd’. De volgende ochtend was de eerste bestelling binnen en stond de eerste €49,95 op m’n rekening. Automatisch! Mensen hadden m’n dvd gekocht om gitaarlessen te volgen! En zo kreeg ik iedere dag twee of drie bestellingen.” Penterman euforisch: ,,Dat is echt een moment uit m’n leven, ik krijg er nog steeds kippenvel van.”

Ikea

Volledig scherm
Michiel Penterman. © ADR

Na veertig bestellingen heeft Penterman snel de dvd gemaakt. ,,Gewoon met goedkope middelen. Niet in een dure studio, maar voor een rood gordijn van de Ikea, opgenomen met een huis-tuin-en-keuken-recorder. En zo zat ik thuis aan de keukentafel avond na avond dvd’s te beplakken." Hij ging het drukken van de dvd’s uitbesteden en alle marketing en verkoop processen automatiseren. ,,Dat is belangrijk als je minder uren kwijt wil aan werken. Daaropvolgend ben ik vervolgcursussen gaan maken en een totaal lesprogramma. Het idee achter mijn lessen: houd het simpel en behaal snel resultaat. Iemand moet na de eerste les ‘s avonds al een liedje kunnen spelen voor vrienden."

Omdat het tijdloze content is, heeft hij zo voor zichzelf een kortere werkweek gerealiseerd. ,,Als je werkt, word je betaald voor je uren, als je zzp'er bent geldt dat nog steeds. Maar als je een systeem hebt, dan own je je business. En kun je blijven doordraaien. Dit was het gouden ei waar ik altijd naar heb gezocht!”

Canada

Toen Penterman in 2012 met zijn gezin op vakantie was in Canada en ‘s ochtends op zijn telefoon keek, kon hij zomaar zien dat hij in een nachtje 400 euro omzet had gemaakt. ,,Dat was letterlijk slapend rijk worden. Jongens, zei ik dan, we kunnen vanavond weer uit eten!” 

Quote

Je moet zorgen dat je jezelf goed in de hand hebt

Michiel Penterman

Inmiddels heeft Penterman 1.000 video's gemaakt, drie boeken geschreven, zes cursussen gemaakt en samengewerkt met zijn muziekheld Cor Bakker. Het passieve inkomen zorgt ervoor dat Penterman zijn eigen tijd kan indelen, maar een 4-urige werkweek is niet voor hem weggelegd. ,, Ik focus me meer op twaalf weken per jaar vrij zijn in plaats van vier uur per week werken. Geluk zit ‘m niet in niks doen. Ik wil mij blijven ontwikkelen. Daarom ben ik er altijd klussen bij blijven doen als consultant en docent."

Met zijn OnlineStarsacademy leert hij nu andere ondernemers hoe zij de principes van de 4-urige werkweek kunnen toepassen. ,,Met de schoolvakanties van mijn kinderen ben ik altijd vrij. En natuurlijk is het niet alleen maar optimistisch. Je moet zorgen dat je jezelf goed in de hand hebt. Dat je niet getriggerd wordt om op elke Facebook-post te reageren. Of op elke comment van YouTube. Het is de wet van Pareto. Twintig procent van de werkzaamheden beslaan tachtig procent van je tijd. Je moet jezelf uit kunnen zetten."

Daarom heeft hij ook een telefoontje waar hij alleen mee kan bellen en sms’en. ,,Zo zorg ik ervoor dat ik niet alleen reactief met allerlei dingen bezig ga. Hiervoor heb ik ook een community-manager aangenomen. Dat is ook een regel van de 4-urige werkweek; alles elimineren waar je niet goed in bent. Wel krijg ik nog bij iedere verkoop een berichtje op m’n telefoon. Als ik dat pingeltje hoor, dan krijg ik het nog altijd een beetje warm van binnen.”

Een week als deze:

Penterman is (gescheiden) vader van vier kinderen (10, 12, 14 en 15 jaar). De kinderen zijn thuis blijven wonen en samen met zijn ex voeden ze de kinderen daar om beurten op. ,,De helft van de week woon ik dus thuis met mijn kinderen, de andere helft van de week verblijf ik gezellig bij mijn nieuwe partner.”


Maandag:
11.00 Ontwikkeling cursus 4-urige werkweek
14.00 Tijd voor externe opdrachtgevers
18.00 Afronding, uit eten Amsterdam

Dinsdag
11.00 Ontwikkeling cursus 4-urige werkweek
14.00 Tijd voor externe opdrachtgevers
18.00 Afronding, uit eten Amsterdam

Woensdag
11.00 Ontwikkeling cursus 4-urige werkweek
14.00 Tijd voor externe opdrachtgevers
16.30 Afronding, naar mijn kinderen

Donderdag
8.00 Kinderen naar school brengen
9.00 Gitaarles.nl : marketingplannen verder ontwikkelen
13.00 Tijd voor externe opdrachtgevers
16.30 Afronding, naar mijn kinderen

Vrijdag
8.00 Kinderen naar school brengen
9.00 Tijd voor typische vrijdag afspraken
12.00 afronding van de week
14.00 Afronding, naar mijn kinderen

Zaterdag
8.00 Naar voetbal kijken van kinderen
14.00 Wat zich verder aandient

Zondag
9.00 Naar voetbal kijken van ander kind
12.00 Wat zich verder aandient

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!