Irritant, 2018 is net van start en je collega heeft z'n vakantie al geclaimd
Terwijl de een nog bezig is met het opzuigen van de naalden van de kerstboom, heeft de ander al (met vroegboekkorting) zijn vakantie geboekt. Hoe zorg je ervoor dat dit een beetje collegiaal gebeurt?
Delen per e-mail
,,Ik heb de eerste mail over de zomer al binnen hoor”, lacht Marcel Steeman, D66-wethouder van Castricum. ,,Er is altijd wel iemand die in de kerstvakantie bedacht heeft dat ze naar die ene Franse camping wil en gelijk maar geboekt heeft. Nu vind ik dat niet zo erg, maar in mijn vorige baan bij een commercieel bedrijf bekleedde ik samen met een andere collega een functie waarbij een van ons altijd aanwezig moest zijn. En als je dan zo’n mailtje binnen ziet komen, is dat toch wel even slikken.”
Verlofstress
Hoe langer je wacht, hoe ingewikkelder het wordt
1 op de 6 werknemers heeft last van verlofstress, zo blijkt uit onderzoek onder ruim 1.900 werknemers, uitgevoerd door vakbondsorganisatie CNV-Vakmensen. Stress over de periode, stress omdat veel mensen tegelijk op vakantie willen en stress die het geeft met de agenda van de partner. ,,Het circus voor het aanvragen van zomervakantie is het hevigst in januari en soms begint het zelfs al in november en december”, zegt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. ,,Uiteraard doen de grootste problemen zich voor rond de schoolvakanties. Veel mensen willen dan vrij, maar het bedrijf moet ook blijven draaien.”
Hoe los je dit collegiaal op? Fortuin: ,,Het beste is om de zomervakantie in januari al als agendapunt mee te nemen. Hoe langer je wacht, hoe ingewikkelder het wordt. Mensen willen nu ook graag boeken. Het is heel belangrijk dat er een transparant systeem is, zodat de vakantieperiodes eerlijk worden verdeeld."
Wat je volgens Fortuin niet wilt hebben is dat aan Pietje en Klaasje al een vakantie is beloofd en dat Marietje het sluitstuk is geworden en daardoor niet meer zelf kan kiezen wanneer ze weg kan. Daarom: praat er over met elkaar. ,,De manager is hierin heel belangrijk. Hij moet het niet gaan regelen, maar het gesprek organiseren en in de juiste banen leiden. Zorg dat je oog hebt voor elkaars problemen. Wat is redelijk en wat is billijk. Er is geen wettelijke regeling voor, je moet het samen oplossen.”
Schoolgaande kinderen
Een telkens terugkerende discussie gaat over werknemers met schoolgaande kinderen. Want stel: collega A kan alleen tijdens het hoogseizoen weg, omdat zij schoolgaande kinderen heeft en collega B wil ook in dezelfde periode weg, maar heeft geen schoolgaande kinderen. Wie krijgt er dan voorrang? En op welke basis wordt bepaald wie in die periode op vakantie mag? Fortuin: ,,Het belangrijkste is dat je het open en eerlijk met elkaar bespreekt. Je kunt geen rechten claimen, maar wat uit het onderzoek naar voren kwam, is dat werknemers vaak vinden dat mensen met kinderen voorrang hebben in de schoolvakantie. Maar je zou ook kunnen zeggen: vorig jaar heeft de een z’n voorkeursperiode gehad, dit jaar krijgt de ander de keus.”
Je bent verplicht vooraf aan je werkgever te melden wanneer je op vakantie wilt. Als die daar niet binnen twee weken bezwaar tegen maakt, is de vakantie vastgesteld. ,,Werkgevers zijn verplicht om vakantie te geven en alleen met een gewichtige reden kan de vakantie ontzegd worden”, vertelt Pieter van den Brink, advocaat arbeidsrecht bij Ten Holter Noordam. ,,Bijvoorbeeld wanneer het bedrijf zou moeten sluiten omdat te veel werknemers vakantie hebben opgenomen. Een hoop regels omtrent aanvraag van vakantie staan ook in de CAO beschreven. In de notariswereld is het niet gewenst om in december vakantie op te nemen en denk aan het onderwijs. Buiten de schoolvakanties mag verlof worden geweigerd.”
Werkdruk
Geen vakantie kunnen opnemen in de gewenste periode kan niet alleen liggen aan collega’s die in dezelfde periode weg willen, maar ook aan het bedrijf zelf. Want wat doe je als de werkdruk zo hoog is dat je je vakantiedagen niet kunt opnemen? ,,In dat geval moet de werkdruk aangepakt worden”, zegt arbeidsjurist Floris Asscher van Pellicaan Advocaten tegen carrièreplatform Intermediair. ,,Vakantie is juist bedoeld om van drukke periodes te herstellen. Dat heet de 'recuperatiefunctie'. Bonden, de ondernemingsraad of een personeelsvertegenwoordiging kunnen hierbij een rol in spelen. Continu een te hoge werkdruk binnen een bedrijf mag geen reden zijn om geen vakantie op te kunnen nemen.”
Terugkerende discussie
Marcel Steeman is niet alleen wethouder en ervaringsdeskundige omtrent de vakantiestress van zijn collega’s, maar ook de maker van de ophefkalender. Een kalender waarop onderwerpen staan die telkens weer tot flinke discussies leiden en waarover vele krantenpagina’s worden volgeschreven. Hij plaatste de ‘collega claimt vakantie’ er ook op. Deze staat tussen de ‘Met een zak chips op de bank huilen om de niet-gehaalde goede voornemens’ en de ‘panter op de Veluwe blijkt zwarte kat’.
Steeman: ,,Ik maakte de kalender een beetje als grap, maar op de meeste discussies kun je de klok gelijk zetten. Denk aan wel of niet zoenen bij de beste wensen, de warmste maand ooit gemeten en gedoe of Hemelvaart nou een vrije dag is of niet. Alles wat je bij de koffieautomaat bespreekt eigenlijk. Ook hebben we het elk jaar over een ‘potentieel bewoonbare planeet’ en een wolf die gesignaleerd is.” Dit jaar staat er drie keer ‘Musical Soldaat van Oranje wordt verlengd’, op de kalender. ,,Haha, ja, ik zou echt teleurgesteld zijn als blijkt dat ze er dit jaar echt mee stoppen.”
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Als je óók de manager bent van je geliefde
Als je collega ook je partner is, gaat het aan de keukentafel ook nog over werk. Toch vinden deze drie stellen het een ideale situatie. -
'Onmogelijk voor millennials om een baan te vinden? Bullshit!'
Jong en werkloos omdat het onmogelijk is een baan te vinden? 'Bullshit', meent de Britse headhunter Josh Harrison. ,,Dan doe je niet genoeg je best”, zegt hij in een veelbekeken tirade op LinkedIn. -
Video Jobhoppen is niet alleen voor jongere werknemer
Bedrijven lijken tegenwoordig vooral geïnteresseerd in het aantrekken van jonge werknemers. Boven de 40 kom je nergens meer aan de bak, toch? Niet per se. -
Deze bedrijven nemen de vrijmibo heel serieus
Toe aan de vrijmibo? Bij deze drie bedrijven is de vrijdagmiddagborrel heel belangrijk, voor het werkgeluk én als visitekaartje. ,,Soms blijven sollicitanten hangen, gaan ze mee borrelen, maar ook externen komen regelmatig naar ons kantoor." -
'Laat stijging AOW-leeftijd niet voor bouwvakker gelden'
Werkgevers en bonden in de bouw trekken samen ten strijde tegen de stijgende AOW-leeftijd. Ook vanuit de politiek en de wetenschap groeit de kritiek op het steeds langer doorwerken.
-
4-urige werkweek 'Elke avond noemen mijn vrouw en ik alles op waar we dankbaar voor zijn'
Het boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 7: Hugo Bakker (47). -
PREMIUM
Experiment: direct, zonder opleiding, aan het werk in zorg
De Noord-Brabantse zorginstellingen De Riethorst Stromenland en Prisma lanceren samen met nog twee instellingen een nieuwe manier om de groeiende vraag naar personeel op te vangen. -
Salaris 'Ik heb meer geld ingeleverd voor meer vrijheid'
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Bram Retera (57). Hij werkt 18 uur per week als psycholoog en behandelt mensen die last hebben van oorsuizen. Voorheen werkte hij in de IT.