Volledig scherm
Peet Witzel: 'Als je niemand hebt om te highfiven wanneer je een nieuwe website lanceert of een klant binnenhaalt, dan voel je de waarde er ook niet van. ' © Privéarchief

'Je hoeft echt niet in elk aspect van het ondernemen te excelleren'

4-urige werkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 7: Peet Witzel (27). 

Ik heb het toch maar mooi geflikt, dacht ze toen ze vorig jaar april haar laptop openklapte aan het zwembad van Mumbai. Peet Witzel is geboren in Saoedi-Arabië, heeft in Milaan en Londen gewoond voor modellenwerk, deed een uitwisseling met een universiteit in Shanghai en liep stage in Nieuw-Zeeland. Twee jaar geleden kwam ze terug in Nederland. Omdat ze geen job kon vinden die bij haar paste besloot ze op aanraden van een vriend haar eigen bedrijf voor digitale marketing en strategie te beginnen: Oh So Social.

Peet heeft een kantoor in Amsterdam, maar nog steeds is ze veel in het buitenland te vinden. Afgelopen jaar maakte ze veertien trips. Haar vriend werkt voor UberEATS en omdat ze alleen internet nodig heeft om te werken, reist ze met hem mee. ,,Ik kan dus ook in een Uber naar het strand of richting het airport werken. ,,Dagelijks check ik de social accounts van mijn klanten en beantwoord eventuele vragen. Maar dit hoeft niet langer te duren dan dertig minuten per dag.”

Peet kiest voor de vrijheid om te kunnen reizen, maar heeft ook een kantoor om gelijkgestemden te ontmoeten. ,,Ik moet een reden hebben om ‘s ochtends onder de douche te stappen. Daarnaast loop je tegen zoveel dingen aan als je start met ondernemen, alleen al de BTW-aangifte. De eerste keer was een crime! In de co-workspace waar ik in het begin werkte kon iemand het me gelukkig uitleggen, maar zodra ik het kon betalen heb ik het uitbesteed. Er viel een last van honderd kilo van m’n schouders. Mijn tip aan elke ondernemer: dingen die je niet goed kan, besteed het uit. Je hoeft echt niet in elk aspect van het ondernemen te excelleren.”

Voorbeeld

,,Ik vind het altijd interessant om van andere ondernemers te horen hoe ze zijn begonnen en hoe ze hun bedrijf hebben versneld. Welke stappen ze hebben gezet. Mijn allergrootste voorbeeld is Sheryl Sandberg. Ze werkt als Chief Operating Officer bij Facebook. Het bedrijf is nu wat twijfelachtig in het nieuws, maar dat zij als vrouw zo ver komt in haar carrière, vind ik mooi. Met haar boeken probeert ze vrouwen over de hele wereld enthousiast te maken om te gaan voor een carrière. Ook beschrijft ze waarom vrouwen zo belangrijk zijn in een bedrijf en waarom er meer zouden moeten zijn. Ook goed voor mannen om te lezen.”

Zelf deelt Peet ook graag kennis. Onlangs lanceerde ze een digitaal platform speciaal voor ondernemers en afgelopen week hostte ze het event JOOST. Mag het weten, een avond met workshops in persoonlijke groei, het ontdekken van je talent en een training in online zichtbaarheid. Hoogtepunt van de avond: twee ondernemers die vertellen over hun successen, maar ook de fuckups. ,,Mijn zusje kwam vertellen over Poké Perfect, een restaurant met gezonde en snelle maaltijden, dat ze samen met mijn broer is begonnen. Ja, ondernemen zit in de familie.”

Brunch

Op Peets websites zijn niet alleen haar competenties te vinden, maar ook haar interesses. Naast sport, boeken, magazines en series staat er heel groot ‘brunch’. ,,Hahah, ja. Ik besteed mijn tijd graag sociaal. Vrienden en familie zijn belangrijk voor mij. Ik doe graag leuke dingen met mijn broers, zussen en nichtjes. Dan ben ik op mijn gelukkigst. Succes betekent niets als je het niet kunt delen. Als je niemand hebt om te highfiven wanneer je een nieuwe website lanceert of een klant binnenhaalt, dan voel je de waarde er ook niet van. Je wilt wel met iemand kunnen proosten.”

Een week als deze

Maandag
Op kantoor om 9.15 uur. Later die ochtend ga ik naar de nieuwe locatie van Poké Perfect aan de Nieuwendijk. Verder ben ik op kantoor.

Dinsdag
Vanaf 9.15 op kantoor. Ik vertrek om half 5 om op tijd bij mijn sportles te kunnen zijn.

Woensdag
Ik heb eerst een ontbijtafspraak om 8 uur, daarna naar kantoor. Daar bereiden we voor op een event die avond: JOOST. Ik ben de host, dus ik oefen mijn teksten. 's Middags ben ik even weg voor een afspraak, en later terug voor het event. Daarna is nog een gezellig borrel.

Donderdag
Om 09.15 op kantoor tot een uur of drie. We hebben een super goede week gehad dus tijd voor die highfives en borrels!

Vrijdag
Goede Vrijdag en ik heb ook lekker vrij genomen.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!