Volledig scherm
Vooral vrouwen hebben er moeite mee: durven zeggen dat je iets goed kan, een podium opklimmen en zich expert noemen. Maar er is geen reden om onzeker te zijn, zo zegt coach Charlotte van 't Wout. © Shutterstock

‘Je hoeft niet de allerbeste te zijn om jezelf expert te noemen’

EHBO voor ondernemersElke week bespreekt coach Charlotte van ’t Wout een dilemma van een ondernemer. Vandaag een voedingsdeskundige die steeds vaker wordt gevraagd op te treden als expert, maar altijd ‘nee’ zegt. 

Vrouwen hebben er vooral moeite mee: durven zeggen dat je iets goed kan, een podium opklimmen en zich expert noemen. Straks vallen ze door de mand en beseft iedereen opeens dat ze niks kunnen. Het ‘oplichterssyndroom’: het komt zo vaak voor dat het zelfs een naam heeft. Journalisten hebben vaak de grootste moeite met vrouwelijke experts vinden, omdat ze vaak doorverwijzen naar een ander: ,,Die weet er waarschijnlijk meer over.” Grote kans van niet: die ander profileert zich alleen zo. En daarom zie je zoveel mannen op tv of op podia. Die zeggen namelijk wél ‘ja’.

De belangrijkste gedachte die je continu voor jezelf moet herhalen: je hoeft niet de allerbeste te zijn om jezelf expert te noemen. Je moet gewoon nét wat meer weten dan de rest.

En dat weet je al snel. Maak bijvoorbeeld een keer een opsomming van de hoeveelheid uren dat je aan je vakgebied of dit onderwerp hebt gespendeerd. Hoeveel boeken heb je erover gelezen? Hoeveel gesprekken al gevoerd? Hoeveel jaar ervaring heb je hiermee? Laat op je inzinken dat deze hoeveelheid uren dus allemaal ervaring is. Natúúrlijk maakt dat jou een expert.

Bedenk ook dat je niet álles hoeft te weten van je onderwerp. Vaak zijn de vragen die je als ‘expert’ krijgt zo basic, dat je al een paar jaar terug die met gemak had kunnen beantwoorden. Voor een leek is namelijk al een klein beetje kennis interessant.

En fouten maken mag. Niemand verwacht dat je alles weet en overal gelijk over hebt. Sterker nog, mensen vinden het vaak heerlijk om met een expert een discussie te voeren. Dus zelfs als je alle kennis van de wereld zou hebben en alles zou weten, komen er alsnog wijsneuzen tegen je zeggen dat je het helemaal fout hebt.

En stel dat iemand met een vraag komt die je niet zou weten? Het enige wat je erop hoeft te antwoorden: ‘Goh, dat weet ik niet. Goede vraag, dat ga ik eens uitzoeken. Wat ik wel weet...’ En vervolgens vertel je uitgebreid over iets anders waar je wél over wil praten.

Dit kun je. 

Bekijk in deze (korte) video’s tips van Charlotte van ‘t Wout hoe je sneller en slimmer e-mailt en vergadert.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief! Volg Charlotte hier via Instagram.