Volledig scherm
© Mark Reijntjens

'Je kunt griep krijgen via de knop van de koffieautomaat'

Gezond op de ZaakWerken kan behoorlijk ongezond zijn. Wat klopt er van alle beweringen over gezond werken? Vandaag: het griepvirus kan op de knop van de koffieautomaat zitten.

Wie beweert dit?

'Je kunt op je werk nog zo je best doen om zieke collega’s te ontlopen, maar als je zonder na te denken op dezelfde knoppen drukt van de koffieautomaat word je alsnog ziek', schrijft NPO Radio 1 vrijdag 2 maart. Er worden tips gegeven om niet aangestoken te worden door snotterende en hoestende collega’s. De site noemt expliciet flexplekken, door meerdere mensen gebruikte toetsenborden en ook die knoppen op de koffieautomaat. De griep is dit jaar hardnekkig. Al elf weken heerst er een griepgolf. Het weer werkt niet mee omdat het virus blijkbaar goed gedijt in koud en droog weer.

Valt er dan nog wel aan de griep te ontkomen?

,,Je kunt wel iets doen'', zegt Jan Wilschut, hoogleraar moleculaire virologie van de Rijksuniversiteit Groningen. ,,Handhygiëne is een belangrijke maatregel. Regelmatig je handen goed wassen. Want die virussen op toetsenborden, deurklinken en dus de koffieautomaat gaan op je vingers zitten en, als je dan met je vingers in je mond of neus komt, kan het virus in je neus of keel terechtkomen en zich vermenigvuldigen, waardoor je griep krijgt. Soms daalt het virus zelfs af naar je longen, wat kan weer kan leiden tot een longontsteking die levensbedreigend kan zijn, vooral voor ouderen.'' Naast de besmetting via knoppen en toetsen verspreidt het griepvirus zich ook via de lucht, aerosol noemen ze dat. De kantoortuin, waar de ramen dicht zitten en de werknemers dicht op elkaar, is een ideale omgeving voor het griepvirus om zich zo te verspreiden. Net als in klassen en bejaardenhuizen.

Alleen maar uit de buurt blijven van de snotterende collega helpt ook niet, omdat de mensen die nog niet ziek zijn juist het meest besmettelijk zijn. Wanneer iemand nog niks merkt maar wel een zich ontwikkelend virus meedraagt, de zogeheten incubatieperiode, dan is diegene juist besmettelijk.

Hoe lang zijn die knoppen besmettelijk?

,,Het is afhankelijk van de hoeveelheid virus die er op zo’n plek zit'', zegt Wilschut. ,,De hoeveelheid neemt na verloop van tijd af, maar kan uren tot een paar dagen besmettelijk zijn. Het is een vorm van kansberekening. Of dat virus vanaf die plek je luchtwegen bereikt en of het in je lichaam wordt geneutraliseerd door antistoffen. Dat is dan weer afhankelijk van je weerstand of dat je wel of geen griepprik hebt gehad.''

Het is niet zo dat het virus altijd aanwezig is maar in de winter sterker wordt. Volgens Wilschut zijn er hele periodes dat het virus er niet is, in de zomer is er bijna nooit sprake van een griepgolf. Je kunt als instelling zware maatregelen nemen zoals in verzorgingshuizen wordt gedaan waar bewoners wordt gevraagd de kamer niet te verlaten, geen gebruik te maken van gezamenlijke voorzieningen en verplegers worden uitgerust met mondkapjes en handschoenen. Dat gaat voor kantoren misschien wat ver. Dan blijft er niks anders over dan goed handen wassen en in het geval van griep gewoon uitzieken. En als je vrees heel groot is dan misschien met je elleboog die toets van de koffieautomaat indrukken.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!