Volledig scherm
Bas Urlings (33), eigenaar van verschillende webwinkels. 'Op één staat gezondheid, al het andere valt in het niet. Ik spreek daarom drie keer in de week af met een personal trainer en eet zo gezond mogelijk.' © Privéarchief

'Je kunt het niet iedereen naar de zin maken. In deze wereld draait het om geld verdienen'

4-Urige WerkweekHet boek The 4-Hour Workweek is een ware bestseller met 2 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd. Een werkweek van 4 uur, dat willen we allemaal wel. Wij waren nieuwsgierig: wie is het gelukt? Hoe doe je het? Aflevering 4: Bas Urlings, serial lifestyle entrepreneur

,,Voor mij zijn drie dingen in het leven écht belangrijk”, zegt Bas Urlings (33), e-commerce-ondernemer. ,,Op één staat gezondheid, al het andere valt in het niet. Ik spreek daarom drie keer in de week af met een personal trainer en eet zo gezond mogelijk. Ik wil mijn gezondheid zo optimaal mogelijk houden. Ik zeg altijd: behandel jezelf als een million dollar racepaard.'' 

Een week als deze
Hoe ziet de werkweek van Bas Urlings eruit? Zijn precieze dagindeling vind je onderaan dit artikel. Op zakenreis naar Hong Kong, maar dan wel met tijd voor een massage of wandeling.

,,Op nummer twee staat mijn vrijheid. Tijd is leven en je kunt het maar één keer spenderen. Het leven is voor mij avonturen beleven met vrienden en familie. Ik heb twee kindjes van 1 en 3 jaar en een prachtige vrouw. Samen reizen we graag over de wereld, zo maakte ik samen met mijn vrouw een wereldreis van twee jaar. We zitten sinds deze week in Oostenrijk voor een maand. Beetje snowboarden en sneeuwpoppen bouwen. Vorig jaar zaten we drie maanden op Bali. Ik hou van het onbekende opzoeken, daar zit het avontuur en de spanning.''

,,Op drie staat voldoening. Anders wordt het leven saai. Ik vind dat je als ondernemer slechts twee taken hebt: huur de beste mensen in en waarborg de cultuur. Ik heb een feestcommissie die jaarlijks alle uitjes plant binnen het bedrijf. Onlangs hadden we een darttoernooi en zijn we lekker gaan eten met elkaar. Ik ben er om mijn mensen te enthousiasmeren. Ik zie mijn business als een ecosysteem en mijn uitdaging is het om ook iedereen zijn persoonlijke dromen te kunnen laten verwezenlijken binnen dat ecosysteem. Zo kun je de talenten zolang mogelijk aan je binden.”

Zelf dozen inpakken

Tijdens zijn studie startte Urlings zijn eerste internetbedrijf. Momenteel heeft hij verschillende e-commerce bedrijven: webwinkels met een breed assortiment. ,,Denk aan de artikelen die je ziet bij de Action. Ik heb de topsellers in elke categorie." Hij heeft een aantal eigen webwinkels en een groothandelstak, verkoopt via marktplaatsen zoals Amazon en bol.com en sluit deals met veiling- en dagaanbiedingssites. Al deze bedrijven zorgen voor zijn passieve inkomen. Hierdoor wordt het voor hem mogelijk om zijn tijd naar eigen inzicht in te delen.

 ,,Ik ben de architect van het systeem. Ik weet alles van wat er in de motor gebeurt, maar zelf zit ik nergens in het proces. De machine blijft dus draaien als ik er niet ben. En zonder juiste mensen geen business. Want ik ontwerp en zij voeren uit. Tijdens mijn reizen pak ik mijn tijd om te creëren. Dan lees ik boeken en luister ik podcasts over persoonlijke ontwikkeling.”

,,In het begin was het ploeteren. Op mijn 21ste kocht ik een jarendertig-woning. Mijn geld gaf ik niet meer uit in de kroeg, maar stak ik in de verbouwing. Die ik zelf deed. Twee jaar lang. Dat was wel mijn hoofdpijn-tijd. Dit huis verhuur ik nu. Passieve cashflow creëren, daar gaat het om. In het begin is het hard werken. Zonder focus en discipline lukt het niet.” Mijn huidige onderneming ben ik aan de keukentafel begonnen. Eerst zelf dozen inpakken, toen dat ging lopen, heb ik snel stagiaires aangenomen - lage overhead - en een voetbaltafel neergezet. Lol tijdens het werk is belangrijk." 

,,De producten worden in Azië gemaakt. Ik wil zo goedkoop mogelijk produceren. Of ik er op let onder welke omstandigheden wordt geproduceerd? Lastig. Je kunt het niet controleren of er kinderarbeid is in de fabrieken waarmee je werkt. Of dat er geen olie in de rivier wordt gestort. Het is een beetje als biologisch vlees. Dat is ook moeilijk te controleren. Je hoopt op het beste.” Een stilte valt. ,,Om eerlijk te zijn is het niet mijn hoogste prioriteit. In deze wereld draait het om geld verdienen. Het is een illusie om het iedereen naar de zin te maken. Daarom moet je de balans zoeken. Ik ben goed voor de mensen die voor mij werken. Maar hoe de inkoop wordt gedaan, ik moet zeggen, daar steek ik mijn neus niet diep genoeg in.”

Volledig scherm
Urlings met zijn gezin: 'Ik heb twee kindjes van 1 en 3 en een prachtige vrouw. Samen reizen we graag over de wereld' © Privéarchief

Voor de toekomst hoopt Urlings dat hij zijn bedrijf wereldwijd kan uitrollen. ,,Ik hoop mensen te inspireren met mijn verhaal. Veel mensen nemen hun situatie voor lief. Het leven kan zoveel mooier zijn dan 40 tot 50 uur per week werken tot aan je pensioen. Ik kan me niet voorstellen dat een gemiddeld persoon daar warm van wordt. Ik denk dat het kwartje bij mij is gevallen toen ik op jonge leeftijd te maken kreeg met veel sterfgevallen. Daardoor heb ik veel nagedacht over wat het leven inhoudt. Je komt naakt en je gaat naakt. Alles wat ertussen zit, daar moet je maar beste van maken. Het heeft mij een drive gegeven om het niet zomaar voorbij te laten gaan. Ik heb mijn eigen ladder getimmerd.”

Een week als deze (week 8)

Maandag
Rond 7 uur wakker worden van de kinderen.
Om tien uur op kantoor voor een afspraak met de algemeen directeur. Voor de rest loop ik overal langs om te vragen hoe het gaat en of mensen nog ergens tegenaan lopen.
17 uur pak ik het vliegtuig naar Hong Kong waar ik een groothandel open.

Dinsdag
Aankomst Hong Kong.
's Middags pak ik een massage.

Woensdag
In de ochtend een afspraak om een bankrekening te openen.
‘s Middags wandel ik naar Peak voor een mooi uitzicht over de stad.

Donderdag
In de ochtend een afspraak met het boekhoudkantoor.
‘s Middags is het tijd voor ontspanning. Soms probeer ik te kijken waar ik kan netwerken en connecten. Dat doe ik meestal op de dag zelf.

Vrijdag
Vlieg ik terug. ‘s Avonds ben ik weer in Nederland.

Zaterdag
Naar Groningen op en neer gereden voor een kraambezoek.

Zondag
Verjaardagsfeestje van mijn dochter die 3 is geworden. Inpakken voor reis naar Oostenrijk.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!