Volledig scherm
© Shutterstock

Jongeren: aansluiting op arbeidsmarkt moet beter

De aansluiting op de arbeidsmarkt voor studenten moet beter. Dat vinden jongerenorganisaties die vandaag een zogenaamde visiebrief aanbieden aan de Tweede Kamercommissies van Sociale Zaken en Onderwijs.

Studenten moeten aan toenemende eisen voldoen vanuit de arbeidsmarkt. Dat zegt Tom van den Brink, voorzitter van het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg). Alleen een studie en misschien een relevante bijbaan is niet meer voldoende. Vaak wordt er gevraagd om stages, bestuurservaring of moeten studenten een periode in het buitenland doorgebracht hebben. ,,Nu ondernemen studenten zelf veel extra activiteiten om aan die vraag te voldoen. Omdat ze dat buiten het curriculum doen, zorgt dat voor meer druk bij hen."

De arbeidsmarkt vraagt om professionals die breed zijn opgeleid en meer moeten kunnen dan maar één ding. Functies worden steeds complexer. ,,Onderwijsinstellingen zouden verantwoordelijkheid moeten nemen om daar begeleiding in te bieden, de overheid zou ze hier in moeten aansporen”, aldus Van den Brink. Hij trekt samen met De Nationale Jeugdraad (NJR), CNV Jongeren, UniPartners, Integrand en VCP Young Professionals, aan de bel. ,,Voor die diversiteit aan activiteiten zou binnen het curriculum meer aandacht moeten zijn.”

Oplossing

De jongerenorganisaties hopen dat universiteiten en hogescholen – in samenwerking met de arbeidsmarkt – gaan nadenken over de inrichting van het onderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt. ,,Dat kan enerzijds door flexibeler onderwijs waarbij studenten studiepunten kunnen krijgen voor activiteiten buiten het vaste programma. Anderzijds moet je als opleidingsinstituut ook studenten voorbereiden op wat de arbeidsmarkt vraagt, namelijk meer competentiegerichte vaardigheden.”

Als het aan de organisaties ligt, gaan onderwijsinstellingen op lange termijn begeleiding aanbieden, inclusief ondersteuning na het afstuderen. Zo pleiten ze onder andere voor een centraal aanspreekpunt bij iedere instelling en hopen ze dat de ‘financiële drempel’ om terug te keren binnen het onderwijs wordt weggenomen. ,,Uiteindelijk is studeren onlosmakelijk verbonden met de toekomst en een loopbaan. Als onderwijsinstellingen daar niet op aansluiten, bestaat er kans dat je een gat krijgt tussen onderwijs en arbeidsmarkt. We moeten dus nadenken hoe we die relatie versterken”, aldus Van den Brink. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief