Gedragsdeskundige William Higham met ‘collega van de toekomst’ Emma.
Volledig scherm
Gedragsdeskundige William Higham met ‘collega van de toekomst’ Emma. © Fellowes Brands

Kantoormens van de toekomst: permanente bochel en spataderen

Door onze moderne manier van werken kan kantoorpersoneel er in de toekomst drastisch anders uit komen te zien, waarschuwen Britse deskundigen. Om dat duidelijk te maken hebben ze het wassen beeld Emma gemaakt: de collega van de toekomst. Ze heeft spataderen, een grauwe huid en een permanente bochel.

Het rapport ‘De collega van de toekomst’ is samengesteld in opdracht van Fellowes, een Brits bedrijf voor kantoorbenodigdheden. Een gedragsfuturoloog en verschillende experts hebben hiervoor onderzoek gedaan naar de gezondheid van Britse werknemers. 

De onderzoekers doen een opmerkelijke constatering. ,,Wereldwijd hebben mensen toegang tot meer dokters, en krijgen zij meer voorlichting over gezondheid dan ooit, maar toch worden inwoners van veel ontwikkelde landen zieker dan ooit’’, verklaart gedragsdeskundige en mede-auteur van het rapport William Higham in een video (zie onder). De oorzaak? De kantooromgeving waarin steeds meer werknemers zich bevinden.

De deskundigen hebben meerdere gevarenzones voor de gezondheid gesignaleerd op kantoor. Nummer één boosdoener is de bureaustoel. ,,Acht jaar van ons leven brengen we zittend door en dat geeft enorme problemen voor onze gezondheid. Doen we hier niets aan, dan zal het ons uiterlijk volledig veranderen.’’

Quote

Acht jaar van ons leven brengen we zittend door en dat geeft enorme problemen voor onze gezondheid

Zo heeft Emma een permanente bochel, ontstaan door het voortdurend voorover gebogen zitten voor een scherm. De spieren in haar benen zijn zwakker en minder ontwikkeld door het vele zitten. Ze heeft spataderen doordat haar bloedsomloop beperkt is door vele uren in een stoel. 

Ook de verminderde luchtkwaliteit op de werkplek heeft effect op ons voorkomen. ,,Emma heeft hierdoor rode ogen en ze heeft meer neus- en oorhaar.’’ Door een gebrek aan daglicht is Emma's huid grauw. De hoge werkdruk zorgt nog voor enige kleur in de vorm van rood stresseczeem op haar armen.  

Meer pauzeren

Wat kunnen we doen om te zorgen dat we er in de toekomst niet ook zo uit gaan zien? Werkgevers én werknemers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, zegt Higham. ,,We moeten minder zitten, meer opstaan en meer pauzeren.’’ Kantoren moeten zo ontworpen worden dat er meer verschillende ruimtes zijn om die pauzes in te nemen. Ook moeten er verschillende soorten bureau's en stoelen beschikbaar zijn zodat mensen hun werkhouding af kunnen wisselen. Vergaderen kan gezonder gemaakt worden door dit te combineren met een wandeling. 

Gebeurt er niets, dan zullen de gezondheidsproblemen rondom werk misschien wel zo erg worden als tijdens de Industriële Revolutie, waarschuwt Higham. ,,Voor Emma is het te laat, haar problemen zijn permanent, maar de werknemers van nu kunnen veel doen om hun levens te verbeteren.’’

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’
    PREMIUM

    De hele dag pakketjes stampen en ’s avonds kapot op de bank: ‘Er wordt steeds meer van ons verwacht’

    Veel meer stops en nóg meer pakketjes. Nu bijna iedereen thuis is, wordt er meer online gewinkeld dan ooit. Pakketbezorgers draaien overuren en de Belangenvereniging Pakket Distributie bereidt een rechtszaak voor tegen PostNL. Want die kan via advertenties de bezorgers wel bedanken, maar dat maakt ze nog geen goede opdrachtgever, klinkt het. Of zoals bezorger Bas Masselink zegt: ,,Als wij steeds harder moeten werken, horen we toch meer te verdienen. Of ben ik nou gek?”