Volledig scherm
De regels rondom kolven blijken voor veel werkgevers én -nemers nog vaak onbekend. © De Jonge Angeliek

Kolven op het werk? Dit zijn je rechten

Ad werktEr moet een slot aan de binnenkant zitten. Er moet een koelkast binnen handbereik zijn. Het eisenpakket rondom kolven op het werk is groter dan je zou denken. Wat moeten jonge moeders op de werkvloer weten?

Wanneer het niet altijd mogelijk is om borstvoeding te geven, mag de werkende moeder haast geen strobreed in de weg worden gelegd om de verse babymelk af te tappen in een veilige omgeving. Daarvoor is in de wet zelfs een kolfcode opgenomen. Deze lijst bevat regels die opgevolgd moeten worden. En dat is belangrijk, want kinderen die nog meerdere maanden borstvoeding krijgen, blijken daar later veel profijt van te hebben. 

De regels van de kolfruimtes zijn als volgt:

• Privacy is belangrijk. Daarom moet de deur aan de binnenkant op slot kunnen

• Er moet een bank of bed aanwezig zijn om uit te rusten

• Frisse, verse lucht is een vereiste, er moet dus een raam open kunnen of klimaatbeheersing zijn

• Gevaarlijke stoffen of een smerige omgeving zijn uit den boze

Kwart van de werktijd

De moeder mag tot 9 maanden na de geboorte het kolven onder werktijd doen. Dat mag tot een kwart van het totaal aantal gewerkte uren duren. De werkgever moet wel zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gesteld van het voornemen om te gaan kolven, het liefst nog vóór de geboorte. 

'Doe open, ik moet mijn jas hebben!'

Uit reacties die het AD ontving van lezers blijkt dat veel werkgevers in principe best willen meewerken aan de kolfregeling, maar dat door onwetendheid van beide partijen niet de optimale situatie wordt bereikt. Zo kregen we het verhaal van een werkneemster die noodgedwongen tussen de opgestapelde jassen van collega’s moest kolven in een krap hok. "Regelmatig werd er hard op de deur gebonsd als ze hun spullen moesten hebben. Niet bepaald de meest relaxte plek om te kolven op je werk." Een ander werd in de serverruimte gezet, waar de lucht bijzonder benauwd was. Dat is niet de bedoeling: de ruimte moet primair bedoeld zijn om kolven. Dus niet ergens onder de trap, bij de toiletten, achter de garderobe of in de gebedsruimte: als moeder wil kolven, moet de rest moven

Knus

De negatieve behandeling heeft echter vaak meer te maken met onwetendheid, want nadat de moeders hun beklag deden bij de directie, werd er geheel volgens het officiële kolfprotocol gehandeld. Vaak met succes: een lezeres stuurde een foto van een knusse kolfruimte met een wasbak en een stapel magazines. "Er is een koelkast en een wastafel. Een lekkere stoel, leesvoer en altijd goed op temperatuur. Bij de eerste heb ik tot 9 maanden gekolfd en ik heb ook nu weer de intentie om tot 9 maanden te kolven!"

Lees alle artikelen op het gebied van werk en carrière op AD Werkt.