Koolmees wil door met weggehoonde zzp-wet
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken weigert de nieuwe zzp-wet die hij in de maak heeft nog voor indiening bij de Tweede Kamer in de prullenbak te gooien. Wel is hij bereid om te kijken hoe het voorstel zo kan worden aangepast dat er alsnog draagvlak voor komt.
Delen per e-mail
Werkgevers- en werknemersorganisaties maakten gisteren gehakt van Koolmees’ conceptwet. Daarin wordt geregeld dat er een minimumtarief komt voor zzp’ers van zestien euro. Daarnaast is een bepaling opgenomen waardoor zelfstandigen die meer dan 75 euro per uur verdienen automatisch als ondernemer worden gezien en geen premies hoeven af te dragen.
Terug naar de tekentafel
De polderpartijen, verenigd in de Stichting van de Arbeid (STAR), vinden dat het voorstel visie ontbeert en onnodig complex en bureaucratisch is. In een brief roepen ze de minister op het wetsvoorstel niet in te dienen. Ook oppositiepartijen zijn kritisch en menen dat Koolmees zich die moeite beter kan besparen vanwege een gebrek aan draagvlak. In de Eerste Kamer is de minister aangewezen op steun van de oppositie. ,,De minister kan beter stoppen en terug naar de tekentafel”, stelde GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders bij het debat over de begroting Sociale Zaken.
Koolmees geeft echter niet zomaar op. Hij voelt niets voor uitstel of afstel van wetgeving, omdat er dan ‘werkende armen’ zullen blijven, die als zzp’er te weinig betaald krijgen om van rond te kunnen komen. Koolmees: ,,Dat is onaanvaardbaar. Niks doen is geen optie.”
Te makkelijk
De D66-minister zegt met ‘verwondering’ en ‘teleurstelling’ kennis te hebben genomen van de brief van de STAR. Volgens Koolmees is de kritiek die wordt geuit ‘te makkelijk’, omdat werkgevers en werknemers alleen opsommen wat ze níet willen. Bovendien hebben zij vooral commentaar op de uitwerking van de plannen en komen ze niet met gezamenlijke oplossingen.
Linkse oppositiepartijen hebben vooral moeite met de hoogte van het minimumtarief dat Koolmees voorstelt. Zestien euro per uur is volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk te laag. Hij probeerde Koolmees alvast te verleiden tot concessies: ,,Als er over de hoogte van het tarief valt te praten, kunnen we misschien zaken doen”, aldus Van Dijk.
Koolmees wees die suggestie niet onmiddellijk af, maar benadrukte tegelijkertijd dat het tarief van zestien euro is gekozen om er zeker van te zijn dat dit standhoudt bij de (Europese) rechter. Tegelijkertijd werd duidelijk dat hij de oppositie niet van zich wil vervreemden. ,,Als we in gesprek kunnen blijven, dan denk ik dat we ver kunnen komen”, zo probeerde hij Van Dijk te paaien.
Verder in het nieuws
-
Uber heeft aparte toiletten voor partners en chauffeurs: ‘Ik voelde me buitengesloten’
Taxidienst Uber heeft op verschillende Amerikaanse vestigingen mooie toiletten voor de partners maar taxichauffeurs die voor Uber werken moeten hun behoefte doen op een andere – minder luxe - wc. -
Heb jij misschien een burn-out? Doe de test!
Een burn-out wordt niet altijd goed herkend door werknemer en werkgever, constateert burn-outexpert Mascha Mooy. Ze schreef er het boek Bye Bye Burnout over, een praktische handleiding om burn-out te overwinnen. Weten of jij misschien een burn-out hebt? Doe deze test uit het boek. -
PREMIUM
Boerin zoekt boerderij: 23-jarige Cecile droomt van eigen melkveehouderij
Boerin zoekt boerderij. Met die advertentie probeert de 23-jarige Cecile Bicknese uit Maassluis eigenaren van melkveehouderijen die geen opvolger hebben, te verleiden het gesprek met haar aan te gaan. ,,Ik kan zo aan de slag.’’ -
PREMIUM
interview Jort (16) draagt het liefst een pak en is ondernemer: ‘'Jongeren denken niet out of the box, we zijn het!’
Met zijn 16 jaar is Amersfoorter Jort Verhage nu al een aanstormend talent in het bedrijfsleven. Sinds zijn recente lancering van De Hofnar, een beweging van jongeren die beslissers in diverse branches van onbevangen advies voorzien, staat de telefoon van de scholier van het JvO-gymnasium roodgloeiend. -
Gezocht: lezersvragen over carrière, salaris en solliciteren
Wil je opslag maar weet je niet hoe je dat moet regelen, twijfel je of je een andere baan moet zoeken, of weet je nooit wat je moet zeggen in een sollicitatiegesprek? Wat je vraag op loopbaangebied ook is, de Carrière Mentors van Nationale Vacaturebank staan voor je klaar.
-
Fraaie baard leverde dakloze Xavier (51) een carrière op als model
Xavier Malice (51) zwierf al jaren als dakloze door de straten van de Belgische stad Tournai, toen op een dag een casting director langsliep. Zo onder de indruk was zij van Malice's voorkomen dat ze hem overhaalde mee te doen aan een modellencasting, met succes. -
Krijg het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mailbox
Wil je alles weten over werk, carrière en nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Abonneer je vandaag nog op de Werkt-nieuwsbrief en krijg het laatste nieuws, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden. -
‘Je bent als piloot pas interessant met 500 tot 1000 vlieguren en een tot twee jaar werkervaring’
Dankzij de aantrekkende economie wordt er meer gevlogen, en is er grote vraag naar piloten. Helaas is dit werk nog steeds alleen weggelegd voor de happy few. Na het afronden van een opleiding van wel 100.000 euro moet nog veel meer tijd en geld geïnvesteerd worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan.