Marc: ‘Ik vond de voorwaarden zo goed, dat ik het niet nodig vond om over 200 euro te onderhandelen’
SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Marc (37). Hij is nu 8 jaar zelfstandig ondernemer en heeft een marketingbureau. Vanaf september gaat hij 24 uur in dienst als docent op een hogeschool.
Delen per e-mail
Wat verdien je?
,,Dat is altijd een aparte vraag bij mij. Ik kan het zelf bepalen. Ik kijk naar wat we als gezin nodig hebben en wat belastingtechnisch het handigst is. Zodoende kom ik uit op een bedrag tussen de 2500 en 3000 euro netto.”
Blij mee?
,,Ja, anders had ik wel meer gedaan. Het ondernemen is voor mij meer een grote hobby. Bij mij draait het niet om geld. Tegenwoordig werk ik 40 uur, maar vroeger maakte ik er vaak wel 60. Ik heb nu een gezin met jonge kinderen, dan veranderen je prioriteiten. Als ik genoeg heb om lekker te kunnen leven, vind ik het prima.”
Waarom de keus voor docentschap?
,,Dat heeft veel te maken met de vraag: waar word je blij van? Bij mij is dat persoonlijke ontwikkeling. Ik heb de afgelopen jaren meegedaan met mastermind-groepen (een groep ondernemers die elkaar ondersteunt en advies geeft) en een jaarprogramma van een business-goeroe. Dan leer je steeds beter: wat wil ik wel doen en wat niet. Ik gaf steeds vaker les en voelde: hier word ik blij van. Ik geloof in de wet van aantrekkingskracht: wat je uitstraalt krijg je terug. Ik zag een vacature voorbij komen en heb gesolliciteerd. Dit was mijn kans. Ik ga nu drie dagen als docent aan de slag en twee in m’n eigen bedrijf. Iemand anders gaat de dagelijkse operatie doen. Anders was het nooit te combineren.”
Verandert nu je inkomen?
,,Bij de hogeschool krijg ik een salaris van ongeveer 1500 euro netto. Het salaris in m’n eigen bedrijf ga ik naar beneden bijstellen, maar bij elkaar ga ik net wat meer verdienen dan ik nu doe. Het zal ongeveer 3500 euro zijn. Ik heb met mijn boekhouder gesproken en gevraagd wat het betekent als ik nu deze baan aanneem. Omdat ik een BV heb moet ik mijzelf als directeur-grootaandeelhouder een verplicht minimum van 45.000 euro uitkeren. Maar ik kan dat verlagen, omdat ik aantoonbaar ergens anders werk. Dan komt de vraag: bij welke van de twee ga je loonheffingskorting toepassen? Dat is een praktisch vraagstuk. Je moet het toepassen op je hoogste salaris. Uiteindelijk zit ik toch in de hoogste schijf.”
De meest grappige arbeidsvoorwaarde vind ik dat je alle schoolvakanties vrij bent én doorbetaald krijgt
Heb je onderhandeld?
,,Nee. Ik vond dat ze mij goed ingedeeld hadden. Ik vond de voorwaarden zo goed, dat ik het niet nodig vond om over 200 euro te onderhandelen. Een van de voorwaarden is dat ik een master moet doen, want als docent moet ik hoger geschoold zijn dan degene aan wie ik les geef. Maar anders dan ik gewend ben hoef ik deze studie niet zelf te betalen. Ik krijg het vergoed. En daarbij krijg ik ook uren waarin ik deze studie kan volgen.”
Wat zijn je verdere secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,De meest grappige vind ik dat je alle schoolvakanties vrij bent én doorbetaald krijgt. 14 weken heb ik vrij. Dat zijn 3 maanden die je niet werkt en wel betaald krijgt! Ik ben het niet meer gewend om in de werkgevers-mindset te zitten. Ik ben gewend om alleen betaald te krijgen voor werk dat ik doe.”
Hoe onderhandel je met je eigen werknemers?
,,Dan kijk ik naar de ontwikkelingen die iemand doormaakt en welke ruimte het bedrijf heeft om stappen in te zetten. Deze maand ben ik met een van mijn werknemers een nieuw bedrijf gestart. Zo kan hij er ook de vruchten van plukken en creëer je gelijkwaardigheid. De dagen dat ik op kantoor ben, kan ik hem coachen. Ik deel succes liever, dan dat ik alles zelf houd. Liefst een klein stukje van een grote taart dan kleine taart in m’n eentje.”
Verdient Marc genoeg?
Leeftijd: 37 jaar
Opleidingsniveau: HBO
Functie: (Algemeen) directeur/ Adjunct directeur
Branche: Advies / Consultancy
Werkervaring: 14 jaar
Leidinggevend: 3 werknemers
Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 5.596 euro voor 40 uur. ,,Dat klinkt wel marktconform. Het is lastig te vergelijken met mijn eigen inkomen, omdat ik deze op een andere manier samenstel.”
Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas
Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!
Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!
Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden
1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.
2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.
3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.
4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.
5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.
6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.
7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.
Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Verder in het nieuws
-
Fraaie baard leverde dakloze Xavier (51) een carrière op als model
Xavier Malice (51) zwierf al jaren als dakloze door de straten van de Belgische stad Tournai, toen op een dag een casting director langsliep. Zo onder de indruk was zij van Malice's voorkomen dat ze hem overhaalde mee te doen aan een modellencasting, met succes. -
Heb jij misschien een burn-out? Doe de test!
Een burn-out wordt niet altijd goed herkend door werknemer en werkgever, constateert burn-outexpert Mascha Mooy. Ze schreef er het boek Bye Bye Burnout over, een praktische handleiding om burn-out te overwinnen. Weten of jij misschien een burn-out hebt? Doe deze test uit het boek. -
‘Je bent als piloot pas interessant met 500 tot 1000 vlieguren en een tot twee jaar werkervaring’
Dankzij de aantrekkende economie wordt er meer gevlogen, en is er grote vraag naar piloten. Helaas is dit werk nog steeds alleen weggelegd voor de happy few. Na het afronden van een opleiding van wel 100.000 euro moet nog veel meer tijd en geld geïnvesteerd worden om überhaupt in aanmerking te komen voor een baan. -
Salaris Gerard (64) heeft zijn loonstrook nog nooit gelezen: ‘Mijn vrouw doet de geldzaken’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard (64) is al 31 jaar grondwerker. -
Gezocht: lezersvragen over carrière, salaris en solliciteren
Wil je opslag maar weet je niet hoe je dat moet regelen, twijfel je of je een andere baan moet zoeken, of weet je nooit wat je moet zeggen in een sollicitatiegesprek? Wat je vraag op loopbaangebied ook is, de Carrière Mentors van Nationale Vacaturebank staan voor je klaar.
-
Waarom dat enórme kerstpakket toch altijd tegenvalt
Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: het ‘meer is minder’-effect -
Krijg het laatste nieuws over werk en carrière gratis in je mailbox
Wil je alles weten over werk, carrière en nieuwe ontwikkelingen op de arbeidsmarkt? Abonneer je vandaag nog op de Werkt-nieuwsbrief en krijg het laatste nieuws, rubrieken, columns en tips voor jouw loopbaan direct in je mailbox. Klik hier om je aan te melden. -
Wat doet een... Landmeter Marco (47) maakt het gezellig met collega's: ‘Voor 11 uur al acht koppen koffie op’
Wie ons banenlandschap bekijkt, ziet bijzondere functies voorbijkomen. Een field service engineer, een lab technician of een assemblagemedewerker: we hebben ze blijkbaar hard nodig, maar waarvoor en waarom? In deze serie vertelt elke week iemand over zijn of haar beroep. Vandaag: landmeter bij RPS, Marco Jacobs (47).