Volledig scherm
© Shutterstock

Meer mensen werken thuis. Doe jij dat ook in pyjama of op de bank?

GalerijWe werken steeds vaker thuis: het aantal mensen dat weleens thuis aan de slag gaat is flink toegenomen de afgelopen vijf jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

In 2013 werkten 2,8 miljoen mensen weleens thuis, vorig jaar waren dat er 3,3 miljoen. Dat komt neer op 37 procent van de totale werkzame beroepsbevolking. Het grootste gedeelte hiervan werkt overigens maar incidenteel thuis (2 miljoen mensen). Volgens het CBS is thuiswerken het gebruikelijkst in de Randstad of andere stedelijke gebieden waar veel files staan en de verkeersdrukte groot is. 

Hoogopgeleid

Bijna twee derde (65 procent) van de thuiswerkers is hoogopgeleid, bij mensen die niet thuiswerken ligt het aantal hoogopgeleide medewerkers lager: op 24 procent. De hoogopgeleiden zijn oververtegenwoordigd in de Randstad en de stedelijke gebieden waar veel mensen ook thuiswerken. Mensen met een langere reisduur - veel in diezelfde stedelijke gebeide - zijn over het algemeen eerder geneigd om thuis de laptop open te klappen. 

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Niet elke sector is overigens geschikt om thuis te werken: als je in de bouw, detailhandel of de horeca werkt, is thuis werken natuurlijk een stuk lastiger. Dat blijkt ook uit de cijfers van het CBS. In vijf bedrijfstakken, waar thuis werken makkelijker haalbaar is, werkt meer dan 60 procent weleens thuis: informatie en communicatie, onderwijs, financiële dienstverlening, specialistische zakelijke diensten en energievoorziening. 

Werk jij weleens thuis? We vinden het leuk om te zien hoe jouw thuiswerkplek eruitziet. De mooiste werkplekken verzamelen we binnenkort in een artikel. Inzenden kan tot dinsdag 24 december 12.00 uur. 

Moeite met focussen als je een dagje thuis aan de slag gaat? Coach Charlotte van 't Wout geeft tips over hoe je dat het beste aanpakt. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!