Volledig scherm
© Shutterstock

Meer psychische vermoeidheid door ons werk

Het aantal werknemers dat zich een paar keer per maand vermoeid voelt door werk, neemt toe. In 2015 meldde nog 13 procent deze klachten, vorig jaar was dat opgelopen tot 16 procent. Eén op de zes heeft dus burn-outklachten.  

Werknemers (15 tot 75 jaar) ervaren deze vermoeidheidsklachten bijna twee zo vaak als zelfstandig ondernemers. Dit meldt het CBS op basis van recente cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het CBS en TNO.

Ook zelfstandig ondernemers melden vaker psychisch vermoeidheid door het werk (burn-outklachten), al is de toename kleiner dan bij werknemers: 9 procent in 2017, tegen 8 procent in 2015. De vermoeidheid nam onder bijna alle leeftijdsgroepen toe, het sterkst onder werknemers van 65 tot 75 jaar.

25-35 jaar

Werknemers van 25 tot 35 jaar waren met bijna 20 procent het vaakst psychisch vermoeid door het werk. Onder zelfstandig ondernemers waren dat de 35- tot 45-jarigen (bijna 11 procent).

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Volledig scherm
De groep 25 tot 35 is het vaakst vermoeid. © CBS

De ervaren psychische vermoeidheid is gebaseerd op vijf vragen die over werk gaan. De meest voorkomende klacht is dat mensen zich leeg voelen aan het einde van een werkdag: 30 procent van de werknemers, en 20 procent van de zelfstandig ondernemers voelt zich enkele keren per maand of vaker zo. Daarnaast voelt bijna 20 procent van de werknemers en 12 procent van de ondernemers zich ’s ochtends moe als ze aan hun werk beginnen. 

Tussen flexwerkers bestaan grote verschillen in psychische vermoeidheid. Uitzendkrachten zijn ruim twee keer zo vaak vermoeid door hun werk (20 procent) dan oproep- of invalkrachten (9 procent).

Zelfstandigen zonder personeel zeggen minder vaak vermoeidheidsklachten (8 procent) te hebben dan zelfstandigen met personeel (11 procent).

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief! 

  1. Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    Stewardess van iconische foto aanslag Zaventem dreigt baan te verliezen

    De kleren aan flarden gescheurd, helemaal onder het stof, zwaargewond en duidelijk in shock. Eén foto maakte van Nidhi Chaphekar het symbool voor de terreur van 22 maart 2016. De Indiase stewardess moest na de aanslag op de luchthaven van Zaventem 23 operaties ondergaan en lang revalideren. Nu dreigt ze haar baan bij Jet Airways te verliezen door het dreigende faillissement van de Indische luchtvaartmaatschappij. Toch blijft ze optimistisch.