Volledig scherm
Danielle Riemersma © Danielle Riemersma

'Mijn bedrijf kostte me mijn gezondheid'

2017 was het jaar dat ik2017 was het jaar dat Danielle Riemersma eindelijk voor zichzelf koos. Ze bouwde haar marketingbedrijf af en begon opnieuw als bedrijfscoach.

Het is kerstavond 2016 als marketeer Danielle Riemersma zit te zwoegen aan een opdracht. Het wil niet vlotten. Maar de online kalender waar ze mee bezig is moet af. Pas om drie uur ’s nachts is ze klaar. Als ze haar laptop dichtklapt, komt het besef. Dit kan zo niet langer. Ze werkt zich regelrecht de afgrond in.

Haar lichaam protesteerde al veel langer. Riemersma (41) heeft suikerziekte. Ze kreeg haar bloedsuikerspiegel niet onder controle. ,,Het lukte gewoon niet”, zegt ze nu. ,,Hoe gezond ik ook at.” Vrienden en familie maakten zich zorgen. Man Ramon trok regelmatig vergeefs aan de bel. Zoon Max (13) moest zijn moeder er meermaals aan herinneren dat het weekend was. Of vakantie.

Toch dacht ze dat ze lekker bezig was. ,,Als iemand een jaar geleden vroeg hoe ik me voelde, was mijn antwoord steevast dat het goed ging”, zegt Riemersma. ,,Mijn bedrijf groeide hard. De deadlines vlogen me om de oren.”

Stress

Ze was ervan overtuigd dat ze het leven van een succesvol ondernemer leefde. De enorme drukte, de deadlines en de stress, die hoorden daar nou eenmaal bij. De fysieke ongemakken ook. Tot dus die bewuste kerstavond.

Ze besloot te stoppen met haar marketingbedrijf. Het was te veel. ,,Het kostte me echt mijn gezondheid”, aldus Riemersma. ,,En ik besefte me plots ook dat ik Max een bepaald plaatje meegaf. Dat het normaal is zoveel te werken. Dat is natuurlijk niet zo.”

Haar marketingactiviteiten bouwde ze dit jaar langzaam af. Opdrachten moest te teruggeven. Maar niets doen, dat was natuurlijk geen optie. Riemersma bouwde dit jaar ook een nieuw bedrijf op. Ze is nu businesscoach. Riemersma: ,,Ik behoed anderen voor alle valkuilen waar ik in ben gevallen. Ik help ze een gecontroleerde bedrijfsgroei te realiseren.”

Zonder plan

Zelf werd ze ook gecoacht, zodat ze dezelfde fouten niet opnieuw zou maken. Dat ging goed. ,,Ik heb nu strategisch nagedacht over mijn onderneming”, zegt Riemersma. ,,De vorige keer ben ik gewoon van start gegaan, zonder een duidelijk omlijst plan.”

Met haar nieuwe onderneming gaat Riemersma weer ontspannen door het leven. ,,Ik straal weer helemaal”, verzekert ze. Dat hoort ze ook van vrienden en familie. Riemersma: ,,Ze zeggen dat ik er goed en gezond uitzie. Dat was een jaar geleden wel anders.”

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief