Alexa (25) is sinds een jaar relatiebeheerder bij een dataplatform. ,,Ik dacht dat ik als starter niet veel te eisen had. Ook dacht ik dat ik op een later moment nog kon onderhandelen.’’
Volledig scherm
Alexa (25) is sinds een jaar relatiebeheerder bij een dataplatform. ,,Ik dacht dat ik als starter niet veel te eisen had. Ook dacht ik dat ik op een later moment nog kon onderhandelen.’’ © Thijmen Geluk

‘Mijn collega werkt minder uren maar verdient meer’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Alexa (25), relatiebeheerder bij een dataplatform. 

Alexa werkt 40 uur per week en is nu een jaar in dienst. Ze heeft de mbo-opleiding Leisure en Hospitality Executive gedaan. Met een lifestyleblog verdient ze wat extra.

Wat verdien je?
,,2000 euro bruto. Dat is rond 1700 euro netto. Met m’n blog verdien ik tussen de 200 en 500 euro per maand. Ik heb mezelf nog niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft pas belasting af te dragen als je boven de 3000 euro verdient geloof ik. Ik durf niet precies te zeggen hoeveel het is, maar ik zit er nog niet aan.”

Blij mee?
,,Niet helemaal. In vergelijking met m’n vorige baan verdien ik iets meer. Ik was hiervoor online marketeer. Dat heb ik een half jaar gedaan, maar het bedrijf ging verhuizen naar een andere stad. Toen heb ik een nieuwe baan gezocht en ben er 200 euro netto op vooruit gegaan. In het begin denk je: superchill. Maar ik had verwacht dat naarmate ik er langer werkte, mijn salaris ook wel zou stijgen. Dat is niet het geval.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,Ik heb een laptop op kantoor die ik ook mee naar huis mag nemen. Voor een reiskostenvergoeding woon ik te dichtbij. Lunch betalen we zelf. Ik heb geen pensioen of dertiende maand. Het is niet heel gunstig. Wel heb ik heel leuke collega’s en de vrijheid om mij verder te ontwikkelen en binnen het kantoor dingen op te pakken. Ondanks dat de secundaire voorwaarden niet helemaal optimaal zijn, wordt dat wel gecompenseerd door leuke personeelsuitjes, een bloemetje van de baas of met zijn allen ergens eten. Dat weegt wel op tegen de rest.”

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Nee, niet echt eigenlijk. Ze hebben een voorstel gedaan en toen dacht ik: ik ga nu meer verdienen dan bij mijn vorige werk. En ik dacht dat ik als starter niet veel te eisen had. Ook dacht ik dat ik op een later moment nog kon onderhandelen.”

Heb je dat geprobeerd?
,,We hebben het erover gehad, maar mijn baas wil nu niet omhoog qua salarissen. Wel hebben we als compensatie een bonus gekregen zodat we tenminste iets bijverdienen. Daar ben ik wel blij mee!”

Hoeveel houdt deze bonus in?
,,De bonus houdt simpelweg in dat als we meer verkopen we meer verdienen. Dat motiveert wel om lekker aan de slag te gaan met de sales. Voor mij wel tenminste, het geeft je echt een doel dat je graag wilt behalen. We krijgen het per kwartaal uitbetaalt wat dus nog wel eens kan oplopen tot een leuke verrassing. Het enige nadeel bij een bonus is dat je er veel belasting over betaalt, dat neem ik maar voor lief.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ik weet toevallig dat een collega meer verdient dan ik. Ondanks dat die collega minder uur werkt. Zij is wel ouder, mogelijk speelt dit een rol. We hebben in theorie exact dezelfde baan, alleen dit is anders. Wat mijn collega precies verdient, durf ik je niet te zeggen. Het zou zomaar zo kunnen zijn dat het in de toekomst gelijk getrokken wordt.”

Verdient Alexa genoeg?

Leeftijd: 25 jaar
Opleidingsniveau: mbo
Functie: Telesales
Branche: Makelaardij / Vastgoed
Werkervaring: 1 jaar

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor Alexa’s functie 1885 euro bruto per maand ,,Dan verdien ik iets meer, dat is wel weer gunstig. Ook gezien de arbeidsvoorwaarden blijf ik het wat weinig vinden. Het was interessanter als ik een auto bij dit salaris kreeg. Maar die heb ik niet.”

Check het zelf op: www.intermediair.nl/salariskompas 

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul het Intermediair Salariskompas in en je weet het!

Op zoek naar een nieuwe baan? Upload je cv en/of zoek naar vacatures op Intermediair.nl

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is het Salariskompas? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor het Intermediair Salariskompas bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant. Voor deze editie van het Salariskompas werken we met de cijfers die we verzamelden in juni 2017.

Wil je ook een hoger salaris? Bekijk de video hieronder:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!