Nergens zoveel ziekteverzuim als in de zorg: werkdruk is hoog
Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel is dit kwartaal gestegen tot 6,1 procent. Sinds 2003 was het verzuimcijfer niet zo hoog in het tweede kwartaal. Het is bovendien het hoogste percentage van alle sectoren. Dat maakt het CBS vandaag bekend.
Delen per e-mail
Dat de sector zorg en welzijn het hoogste percentage ziekteverzuim kent, is geen grote verrassing. Dat is namelijk al zo sinds het tweede kwartaal van 2017. De toename van het verzuim ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar was echter significant hoger dan in andere sectoren. Waar het verzuimpercentage in de sector zorg en welzijn steeg van 5,7 naar 6,1 procent, ging dat cijfer in andere bedrijfstakken gemiddeld omhoog van 4,3 naar 4,5 procent.
Hoge werkdruk
Vooral in ziekenhuizen, in de jeugdzorg en de kinderopvang ervaren medewerkers een hoge tot zeer hoge werkdruk. Meer dan de helft van de werknemers heeft daarmee te maken, zo blijkt uit de Werknemersenquête Zorg en Welzijn van het CBS.
De druk ontstaat vooral doordat er extra hard en snel gewerkt moet worden, toont de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van CBS en TNO aan. In de overige werkvelden binnen zorg en welzijn en sociaal werk ervaart minder dan 40 procent van de medewerkers een hoge werkdruk.
Toch tevreden
Toch is personeel in de zorgsector vaker tevreden met het werk dan werknemers in andere sectoren. Dit geldt vooral voor huisartsen en medewerkers in gezondheidscentra, van wie 84 procent zegt tevreden tot zeer tevreden te zijn met hun werk. Het minst content zijn werknemers in de gehandicaptenzorg en kinderopvang, waar 76 procent tevreden is.
Vooral over de inhoud van het werk hebben mensen niets te klagen. Het onderzoek benadrukt dat dit niet geldt voor de arbeidsomstandigheden. Hierover is het personeel gemiddeld minder positief dan in andere bedrijfstakken.
Eerder deze week bleek ook uit onderzoek van het Amsterdam UMC dat de sluiting van de verpleeghuizen dit voorjaar geen negatieve gevolgen heeft gehad voor de stemming en het dagelijks functioneren van personeel in verzorgingstehuizen.
Gaat de reguliere ziekenhuiszorg lijden onder de toename van coronapatiënten? De kans daarop is groot en daarom luidt Patiëntenfederatie Nederland maandag de noodklok.
Meer video's over werk...
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De slimste fans ‘De Slimste Mens ging op pauze om te googelen: hadden flirterige Tijl Beckand en Melissa Drost soms een relatie?’
-
Amerikaanse wapenlobby NRA vraagt faillissement aan
De Amerikaanse National Rifle Association (NRA) heeft vrijdag faillissement aangevraagd. De wapenlobbyclub zegt te willen herstructureren om aan schuldeisers te ontkomen. In de Amerikaanse staat New York, waar de NRA op dit moment gevestigd is, loopt een rechtszaak tegen de groep. -
video Reguliere zorg weer afgebouwd vanwege nieuwe coronagolf
Patiënten die geen coronagerelateerde zorg nodig hebben, zullen langer op een behandeling moeten wachten. Ziekenhuizen gaan de reguliere zorg opnieuw afbouwen, omdat de zorg voor coronapatiënten anders in de knel komt. Dat zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). -
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Verpleeghuizen zetten zich schrap voor tweede golf: ‘Niet nogmaals alles op slot, dat was een drama’
Een uitbraak in een verpleeghuis wordt bij een tweede coronagolf per afdeling aangepakt. ,,We willen niet nogmaals álles op slot doen voor bezoekers. Dat was drama.” De zorginstellingen in het Groene Hart zeggen geleerd te hebben van de crisis in de eerste coronamaanden.
-
PREMIUM
Zo veranderen jouw arbeidsvoorwaarden in 2021
De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat we meer dan ooit thuiswerken. Dat heeft óók gevolgen voor ons loonstrookje en de secundaire arbeidsvoorwaarden die werkgevers willen bieden. Wat verandert er in 2021? En wat voor invloed heb je daar als werknemer zelf op? -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Zestig procent minder passagiers voor burgerluchtvaart in 2020
Als gevolg van de coronapandemie zagen de luchtvaartmaatschappijen in 2020 wereldwijd het aantal passagiers met 60 procent dalen. En er lijkt op korte termijn niet veel beterschap in zicht. Dat heeft de ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, vrijdag gezegd.