Volledig scherm
© Shutterstock

Omgaan met emoties op de werkvloer doe je zo

VideoJe mag best een keer boos worden op je collega, maar stampvoeten of huilen is not done. Toch kan het tonen van emotie heel professioneel worden gevonden, mits het op de juiste manier gebeurt.

Emoties horen op de werkvloer thuis. Volgens coach persoonlijke ontwikkeling Ingrid Bannink komen alle soorten emoties op de werkvloer voor, zegt ze tegen work-lifeplatform Intermediair. ,,Als je uitgaat van de basisemoties – boos, bedroefd, blij, bang en beschaamd – dan worden al die gevoelens tijdens het werk ervaren.”

Volgens hoogleraar sociale psychologie Gerben van Kleef blijkt dat als mensen tijdens onderhandelingen op het juiste moment de juiste emoties tonen, ze tot betere deals komen.

Hetzelfde geldt voor leiderschap: tonen leiders op het juiste moment de juiste gevoelens, dan verhoogt dat de motivatie en presteren werknemers beter.

Hoe kun je nu het beste omgaan met emoties op de werkvloer? Bekijk de video.

Op zoek naar een training of opleiding die omgaan met agressie en emotie behandelt? Bekijk het cursusaanbod van Intermediair hier.

Eerder schreef Intermediair over huilen op het werk, en over hoe het geven van complimenten de werksfeer en productiviteit kan verhogen.