Een werkzoekende bekijkt vacatures. Een te hoge eisenlijst in een vacature blijkt voor kandidaten de grootste afknapper.
Volledig scherm
Een werkzoekende bekijkt vacatures. Een te hoge eisenlijst in een vacature blijkt voor kandidaten de grootste afknapper. © ANP XTRA

Onrealistische eisen in vacature grootste afknapper voor sollicitant

Werkgevers die hoge eisen stellen in hun vacatures, kunnen zich beter even achter de oren krabben. Bijna de helft van de werkzoekenden knapt af op een onrealistische eisenlijst, zo blijkt uit onderzoek.

Voor het onderzoek, uitgevoerd door hr-dienstverlener Unique, werden 2420 (potentiële) werkzoekenden gevraagd naar hun ervaringen met vacatures. Maar liefst 48 procent zegt af te haken wanneer ze een voor hen te hoge eisenlijst zien staan.

,,Werkgevers hebben soms onrealistische verwachtingen van sollicitanten. Voor bijvoorbeeld een functie die geschikt zou zijn voor een pas afgestudeerde, vragen ze wel vijf jaar werkervaring,’’ zegt een woordvoerder van Unique. ,,Dat verschil praat je niet goed in een sollicitatiegesprek, waardoor mensen het niet eens proberen. Ze krijgen het gevoel dat ze überhaupt niet in aanmerking komen.'' Als werkgever vasthouden aan te hoge eisen, is niet slim. ,,De huidige krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat veel sollicitanten makkelijk verder kunnen kijken.’’

Saai

Tweede op de lijst van vacature-afknappers is de inspiratieloze vacaturetekst. Van de ondervraagden zegt 22 procent hierdoor verder te kijken. ,,Door zo’n standaardtekst kunnen sollicitanten een verkeerde indruk krijgen van de cultuur bij een bedrijf. Een hele saaie tekst kan het laten lijken of je als sollicitant ook op een saaie werkplek terecht kan komen. Kandidaten denken dan dat daar werken toch niet bij hun past.’’

Ook het ontbreken van informatie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden laat sollicitanten verder kijken. Twintig procent zegt hierop af te knappen.

Maar wat willen sollicitanten dan wel zien in een vacature? Werkgevers die meer kandidaten willen lokken, kunnen het best de ontwikkelmogelijkheden binnen het bedrijf onder de aandacht brengen. Voor 41 procent maakt bijvoorbeeld de mogelijkheid om een opleiding te volgen een functie aantrekkelijker.

Doorgroeien

Ontwikkelmogelijkheden maken een baan interessant op de lange termijn. ,,Werknemers willen vooral niet vastzitten in een functie. Ze willen zich ontwikkelen en relevant blijven op de arbeidsmarkt. Maar als je ergens eenmaal op je plek zit, wil je niet weg hoeven om dat te kunnen doen. Mogelijkheden om je intern te ontwikkelen, zodat je op termijn bijvoorbeeld naar een hogere functie kunt doorstromen, zijn daarom een meerwaarde.’’

Sollicitanten letten ook op andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor vijfentwintig procent staat een goede pensioenregeling hoog op de prioriteitenlijst. Van de ondervraagden vindt 21 procent het vooral belangrijk of er een dertiende maand wordt uitbetaald. Voor acht procent ten slotte is de lease-auto een harde eis tijdens de onderhandelingen. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief