Volledig scherm
Pensioen © Shutterstock

Pensioenleeftijd werknemers verder gestegen

Werknemers gaan steeds later met pensioen. De gemiddelde pensioenleeftijd is in 2018 gestegen naar 65 jaar. Dat is vijf maanden later dan in 2017. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De pensioenleeftijd gaat door verschillende wetswijzigingen en regels al sinds 2007 langzaam omhoog. Tot en met 2006 stopten mensen gemiddeld rond hun 61ste jaar met werken. ,,Deze cijfers passen in de stijgende trend die eerder is ingezet”, geeft ook CBS-onderzoeker Frank Notten aan. ,,Doordat de AOW-leeftijd verder stijgt, zal de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan mogelijk ook de komende periode nog omhoog  gaan.”

In 2006 ging 88 procent van de werknemers voor hun 65ste met pensioen. Een kwart was zelfs onder de zestig. In 2018 stopte nog maar 34 procent van de mensen voordat ze 65 werden, minder dan vijf procent stopte al voor hun 60ste. Notten: ,,De verschillen tussen beroepsgroepen waren voorheen groter door de pre-pensioenregelingen die sommige sectoren hadden. Die zijn afgeschaft, daarom ligt de pensioenleeftijd nu dichterbij de AOW-leeftijd.”

Laagopgeleid

Laagopgeleide werknemers werken gemiddeld langer door dan hoogopgeleide werkenden. ,,We vermoeden dat ze over het algemeen minder te besteden hebben vanwege hun lage opleiding. Eerder met pensioen gaan is duur. Dat moet je wel kunnen betalen.” Hoogopgeleiden gingen in 2018 gemiddeld acht maanden eerder met pensioen, gemiddeld op een leeftijd van 64 jaar en tien maanden.

De leeftijd waarop mensen recht hebben op AOW blijft tot en met 2021 66 jaar en vier maanden, daarna zal deze verder stijgen. In 2024 krijg je vanaf je 67ste verjaardag een AOW-uitkering bijgeschreven.

Pensionado's hebben genoeg te doen. Coach Charlotte van 't Wout vertelt in onderstaande video hoe je een eind maakt aan alle to-dolijstjes:

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief