Een jonge vrouw in de wachtkamer van het UWV.
Volledig scherm
Een jonge vrouw in de wachtkamer van het UWV. © ANP XTRA

PvdA: soepele bijstand voor zzp’er ook voor ontslagen flexwerker

Net als zelfstandig ondernemers moeten ook ontslagen flexwerkers bij hun gemeente een beroep kunnen doen op de soepele noodregeling voor bijzondere bijstand. Volgens de PvdA is dat de eenvoudigste manier om Nederlanders die nu de hardste klappen van de coronacrisis opvangen uit de brand te helpen.

Uitzendwerkers, oproepkrachten en andere flexwerkers die plots geen werk meer hebben of amper nog uren draaien komen lang niet altijd in aanmerking voor WW. Zij zijn voor steun aangewezen op de bijstand, maar moeten aan strenge voorwaarden voldoen.

Zo wordt er gekeken naar het inkomen van de partner, of naar eventueel vermogen dat eerst aangesproken moet worden. Zelfstandig ondernemers die in de coronacrisis bijzondere bijstand aanvragen, hoeven tijdelijk niet aan zulke strenge regels te voldoen. De partner- en vermogentoets geldt voor hen nu niet.

Autootje verkopen

Volgens de PvdA is dat onderscheid oneerlijk, en moet de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) ook worden opengesteld voor mensen die onvoldoende WW-rechten hebben opgebouwd. De partij lanceert hiertoe vandaag een wetswijziging, waarmee 1 miljard euro gemoeid is.

Tekst gaat verder onder de foto

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk.
Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. © ANP

,,Flexwerkers die door de coronacrisis op straat staan, voelen als eerste de pijn”, stelt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. ,,Toch moeten zij eerst hun autootje verkopen of hun spaargeld opmaken om in aanmerking voor bijstand te komen. Dat is een verkeerd signaal in deze tijd.”

Quote

Een kwetsbare groep dreigt over het hoofd te worden gezien. Het kabinet moet leveren

Gijs van Dijk, PvdA

Volgens Van Dijk heeft het kabinet met het noodpakket van ruim 15 miljard euro de suggestie gewekt dat het ‘niemand zou laten vallen’. De PvdA steunt de drie noodregelingen voor bedrijven en zelfstandigen die in allerijl zijn opgetuigd, maar stelt dat één groep in het bijzonder daardoor nu niet is geholpen: de flexwerker. ,,Zo is aan bedrijven die 90 procent van de loonkosten doorbetaald kunnen krijgen gevraagd om geen personeel te ontslaan. Toch zie je dat flexwerkers als eerste op straat komen te staan, zonder dat er iets voor hen geregeld is”, aldus Van Dijk.

KLM

De PvdA’er wijst naar KLM, dat steun aanvraagt bij de overheid, maar tegelijkertijd 2000 veelal tijdelijke contracten niet verlengt. ,,De minister zegt daarover: ‘Jammer en zorgelijk dat dit gebeurt’, maar daar blijft het bij. Een kwetsbare groep dreigt daardoor over het hoofd te worden gezien. Het kabinet moet leveren.”