Remco: ,,Ik heb nog regelmatig contact met oud-studiegenoten en we verdienen allemaal ongeveer hetzelfde”
Volledig scherm
Remco: ,,Ik heb nog regelmatig contact met oud-studiegenoten en we verdienen allemaal ongeveer hetzelfde” © Thijmen Geluk

Remco (30): ‘Bij de laatste onderhandeling heb ik er 400 euro in de maand bijgekregen’

SalarisHoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Remco (30) werkt als scheepsbouwkundige. Hij doet dit nu 6,5 jaar voor 40 uur in de week.

Wat verdien je?
,,Ik verdien 3250 euro bruto. Mijn nettoloon is 2187 euro. Ik heb een auto van de zaak en daar betaal ik een bijtelling voor.”

Veel werkgevers vragen nieuw personeel om een oud loonstrookje. Maar mag dat wel? Je leest het hier.

Blij mee?
,,Ja, op zich wel. Voor de werkzaamheden die ik moet doen, vind ik dit een normaal salaris. Ik heb nog regelmatig contact met oud-studiegenoten en we verdienen allemaal ongeveer hetzelfde.”

Wat zijn je secundaire arbeidsvoorwaarden?
,,We hebben een dertiende maand van twee maandsalarissen. Dat is niet verkeerd. Qua vrije dagen zitten we aardig laag: 24 vrije dagen. Het minimum. Ik heb geen 9-tot-5 baan, maar ik begin om half 7 en om half 4 ben ik weer klaar. Ik heb een klein kindje, dus ik vind het ook fijn om haar te zien voordat ze naar bed gaat. Dat vind ik wel een groot goed en is dat niet bij ieder bedrijf mogelijk. De auto van de zaak heb ik zelf aangevraagd. Ik huurde gemiddeld veertig keer per jaar een auto voor de zaak en dat werd ik zat. Met een simpel rekensommetje kon ik aan m’n baas uitleggen dat een auto van de zaak voordeliger zou zijn. Hij vond het fijn dat ik het zelf had uitgezocht en ging vrij snel akkoord.”

Quote

Als je een goede reden hebt waarom je meer wil verdienen is dat bespreek­baar

Remco

Heb je ooit met succes over je salaris onderhandeld?
,,Ja, ik heb weleens onderhandeld. Mijn werkgever volgt een curve bij iedere werknemer. Als je een goede reden hebt waarom je meer wil verdienen is dat bespreekbaar en dat is nu twee keer gelukt. Zo lang hij tevreden is over de werkzaamheden en je hebt een hoge gunfactor, dan kom je er wel. De laatste keer heb ik er 400 euro in de maand bijgekregen en dat was fijn, want ik had een hogere hypotheek nodig. Het nadeel is dat ik het aankomende jaar stil blijf staan. Toen ik hier kwam werken heb ik bedongen dat mijn pensioen gelijk zou ingaan. Normaal gebeurt dat pas wanneer je een vast contract krijgt. Dus dat was ook fijn.”

Weet je wat je collega’s verdienen?
,,Ja, van een aantal wel. In ieder geval van de mensen tot veertig jaar. Collega’s die ouder zijn hebben vaak aandelen. Ik zie mezelf dat niet doen. Het lijkt me een hoop rompslomp belastingtechnisch. Daar moet je op zitten te wachten en dat doe ik dus niet. Maar zeg nooit nooit. Dat kan over tien jaar veranderen.”

Verdient Remco genoeg? 

Leeftijd: 30
Aantal jaar werkervaring: 7
Aantal werkzame uren per week: 40
Functie: calculator
Branche: Techniek
Leidinggevend: nee
Budgetverantwoordelijkheid: nee

Volgens het Salariskompas is het gemiddelde salaris voor zijn functie 2.165 euro. ,,Ik had het zeker niet zo laag verwacht, ook als ik naar m’n oudste studiegenoten kijk, vind ik dit wat laag. Maar goed, het zal liggen aan de branche. Omdat we ‘m in het salariskompas konden vinden valt het lager uit, gok ik.”

Check het zelf via de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank.

Vraag jij je af of je wel genoeg verdient? Of hoeveel je bij een nieuwe functie kunt vragen? Vul de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank in en je weet het!

Meedoen met deze rubriek? Stuur een mailtje!

Wat is de Salariswijzer? 7 Vragen & antwoorden

1. Op basis van hoeveel uur werken in de week is het salaris gebaseerd?
Het salaris is gebaseerd op een werkweek van 40 uur.

2. Is het berekende salaris inclusief of exclusief vakantiegeld?
Het getoonde maandsalaris is exclusief vakantiegeld.

3. Is het berekende brutosalaris inclusief of exclusief commissies en/of bonussen?
Het voorspelde brutosalaris is exclusief variabele componenten zoals commissies, bonussen enzovoort.

4. Is het berekende brutosalaris inclusief een 13e maand?
Nee, het voorspelde brutosalaris is een 'normaal' maandsalaris zonder verrekening van een 13de of 14de maand.

5. Ik werk voor een multinational met wereldwijd 10.000 werknemers. Het Nederlandse team bestaat echter uit 50 werknemers. Wat kies ik bij bedrijfsgrootte?
De grootte van de organisatie is beperkt tot het aantal collega’s in Nederland.

6. Wat betekent budgetbevoegdheid?
Dit is het maximale bedrag dat je kunt besteden voor professionele doeleinden en waarvoor je geen toestemming nodig hebt van een manager.

7. Hoe vaak wordt de informatie die als basis dient voor de Salariswijzer van Nationale Vacaturebank bijgewerkt?
Salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn geen statische gegevens, maar evolueren constant.

Vul hieronder je e-mailadres in en krijg interessante banen direct in je inbox:

Wil je een hoger salaris? Bekijk de video hieronder: