Veerse ambtenaren mogen straks tijdens werktijd niet meer even naar buiten om een sigaret op te steken.
Volledig scherm
Veerse ambtenaren mogen straks tijdens werktijd niet meer even naar buiten om een sigaret op te steken. © ROBIN UTRECHT

Roken onder werktijd taboe voor ambtenaren in Veere

PollEven naar buiten tijdens werktijd om een sigaret te roken is er straks waarschijnlijk niet meer bij voor ambtenaren van de Zeeuwse gemeente Veere. Als de ondernemingsraad akkoord gaat, mag er dan alleen nog in de pauzes gerookt worden. 

,,Met die maatregel willen we als college een gezonde leefwijze stimuleren en zorgen we ervoor dat alle medewerkers netto evenveel tijd werken’’, verklaart wethouder Marcel Steketee. Het rookverbod geldt straks ook voor medewerkers van de buitendienst. Zij mogen ook niet meer roken als ze bijvoorbeeld buiten staan te schoffelen in de plantsoenen.

De Veerse ambtenaren mogen alleen buiten de gebouwen van de gemeente roken tijdens hun officiële pauzes. Steketee: ,,Dan mogen ze doen waar ze zin in hebben. Wij gaan daar niet over.’’

Gezondheid

Anouk van Weert van de afdeling personeelszaken van de gemeente benadrukt dat de maatregel vooral ingegeven is uit gezondheidsoverwegingen. Werkgevers kunnen niet achterblijven nu er steeds meer stappen worden gezet naar een rookvrije generatie. Het getuigt volgens haar van goed werkgeverschap om het roken te ontmoedigen. Maar het dagelijks bestuur van de gemeente wil niet alleen een verbod opleggen gedurende de werkuren. Het wil medewerkers ook daadwerkelijk helpen van hun rookverslaving af te komen. Ze kunnen straks maximaal 112,50 euro krijgen voor een behandeling om te stoppen met roken. Het college trekt 2250 euro uit om twintig medewerkers in de gelegenheid te stellen een anti-rookbehandeling te volgen.

Het nieuwe rookbeleid kan op de wat langere termijn zelfs financieel gunstig uitpakken voor de gemeente. Het college wijst erop dat volgens onderzoeken blijkt dat een actief rookreglement ervoor zorgt dat medewerkers productiever zijn en minder ziek.

Veere heeft nu geen rookbeleid, vertelt Steketee. Zo staat er achter het gemeentehuis ook geen hok waar rokende ambtenaren even onder elkaar kunnen zijn. ,,Er staat daar op de stoep alleen een sigarettendover, meer niet.’’ Steketee weet niet hoeveel ambtenaren roken en daardoor af en toe hun werkplek verlaten om toe te geven aan hun verslaving. 

Poll

Moet roken onder werktijd verboden worden?

  • Ja, roken doe je maar in je eigen tijd (57%)
  • Nee, even tussendoor een sigaretje roken moet gewoon kunnen (43%)
7945 stemmen

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!