Volledig scherm
Rolstoelbasketballers. © Stichting Basketball Experience Nederland

Rolstoelbasketballers komen op kantoor om advies te geven over zitten

Rolstoelbasketballers gaan kantoormedewerkers uitleggen hoe ze beter kunnen zitten. En vertellen dat ze minder lang moeten stilzitten. ,,Als het hun lukt om fit te blijven in een rolstoel, moet het kantoorpersoneel lukken in een bureaustoel.”

,,Tien jaar geleden stond de gemiddelde kantoormedewerker zeven keer per uur op, om bijvoorbeeld mappen of dossiers te pakken. Dat kostte steeds twee minuten, ongeveer tien minuten tot een kwartier per uur. Nu zit alles in de computer, niemand hoeft meer op te staan. We missen dat kwartiertje, dat is echt het verschil tussen nu en tien jaar geleden”, aldus fysiotherapeut en bewegingswetenschapper Wessel Breeuwsma, die in die rol betrokken is bij het project. 

Dat we té veel zitten, is al geen nieuws meer. Maar het is moeilijk te doorbreken. Daarom kunnen werkgevers nu dus de rolstoelbasketballers van het nationaal team inhuren om een clinic te geven. Met een uurtje sporten ’s avonds, kun je het gebrek aan beweging in ieder geval niet compenseren, aldus Breeuwsma. 

De Nederlandse rolstoelbasketballers behoren tot de absolute wereldtop. De Orange Lions, zoals het team ook wel genoemd wordt, boekten gisteren een overwinning op Duitsland en daarmee een plek in de halve finales van de Europese Kampioenschappen, die deze week gehouden worden in Rotterdam. Een ticket voor de Paralympische Spelen van Tokio in 2020 hebben ze hiermee al veilig gesteld. 

De rolstoelbasketballers gaan in de zit-clinics aan kantoormedewerkers uitleggen wat het inhoudt om lang te zitten en hoe schadelijk het kan zijn. Bijvoorbeeld vertellen ze dat er een verhoogde kans is op rugklachten en diabetes. ,,Mensen kunnen trainen, zelfs op die ene vierkante meter op kantoor”, zegt Breeuwsma. Doe een paar squats, elk uur vijf. ,,Dat is goed voor je grote bovenbeenspieren.” Rek je rug, door tegen je bureau aan te leunen. ,,Dan pak je meteen de grootste spieren mee.” 

En wat doen de rolstoelbasketballers zelf om fit te blijven? Opdrukken op de armsteunen van een stoel bijvoorbeeld. Goed voor de spieren en kleine moeite, groot plezier. Een oefening die voor iedereen bereikbaar is.

Taboe doorbreken

Breeuwsma: ,,We willen met deze clinic ook taboes doorbreken. Iedereen geneert zich wel een beetje voor bewegen op de kantoorvloer, het doen van oefeningen. Daarnaast kun je met deze groep rolstoelers ook de gêne wegnemen over een rolstoel op de afdeling”, aldus de fysiotherapeut. Hij komt veel op kantoorvloeren, en ziet dat dat gek genoeg nog steeds speelt. 

Toch is en blijft het belangrijkste doel: bewustwording van de noodzaak om minder te zitten op een werkdag. ,,Samen met de rolstoelbasketballers kunnen we werknemers enthousiasmeren meer te bewegen. Als zij het kunnen, moet het mensen op kantoor ook wel lukken om fit te blijven.”

Naast fit zijn, wil je natuurlijk ook graag met plezier naar je werk. In onderstaande video geeft coach Charlotte van 't Wout een aantal tips om blijer te worden. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!