Volledig scherm
Eindexamenleerlingen op een middelbare school. Docent legt een meisje aan haar tafeltje iets uit. © Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

Snel een baan en goed salaris? Kies een lerarenopleiding

Wie een studie wil doen met goede baankansen, moet een lerarenopleiding kiezen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van het UWV. In de top 5 meest kansrijke hbo-opleidingen staan enkel lerarenopleidingen, met wiskundeleraar bovenaan.

Er zijn grote verschillen in de arbeidsmarktpositie van hbo’ers. Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen starten met de beste positie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel een baan met een goed inkomen. De gekozen studie is bepalend voor het toekomstig succes op de arbeidsmarkt. Hbo-opleidingen met een goede startpositie op de arbeidsmarkt, hebben ook na tien jaar goede baanperspectieven.

Dit blijkt uit een verdiepende analyse van UWV op basis van het jaarlijkse onderzoek naar de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden van Elsevier Weekblad en SEO Economisch Onderzoek.

Tekst gaat verder na de tabel.

Top 5 meest kansrijke hbo-opleidingen
1. Lerarenopleiding wiskunde
2. Lerarenopleiding techniekvakken
3. Lerarenopleiding Nederlands
4. Lerarenopleiding natuur-/scheikunde
5. Lerarenopleiding economie

Afgestudeerden van tweedegraads lerarenopleidingen hebben de beste startpositie op de arbeidsmarkt. Zij vinden snel (vast) werk en het uurloon en jaarinkomen zijn zeer goed. Gedeeltelijk komt dit omdat veel studenten een duale opleiding volgen en daardoor al tijdens de studie aan het werk zijn in het onderwijs. Maar als hier rekening mee wordt gehouden doen ze het nog steeds goed. Wiskundeleraren hebben het meeste succes op de arbeidsmarkt. De helft van de afgestudeerden heeft binnen twee maanden een baan, met een hoog uurloon. 

,,De kansen op de arbeidsmarkt na een hbo-studie zijn heel verschillend’’, zegt Michel van Smoorenburg, arbeidsmarktanalist bij UWV. ,,De gemaakte studiekeuze is van invloed op hoe snel je een baan vindt, of dat in de juiste studierichting is en op welk niveau, maar ook tegen welk salaris. De gekozen studie bepaalt ook na tien jaar nog het succes op de arbeidsmarkt. Dat maakt de gemaakte studiekeuze steeds belangrijker.’’

Ook met een technische hbo-opleidingen heb je veel succes op de arbeidsmarkt. Na een studie elektrotechniek, werktuigbouwkunde, technische bedrijfskunde en mechatronica bijvoorbeeld. Ook de opleidingen ict, informatica, verpleegkunde, mondzorgkunde en verloskunde scoren goed.

Tekst gaat verder na de tabel.

Top 5 minst kansrijk hbo-opleidingen
1. Kunstacademie
2. Dans
3. Muziek
4. Toerisme
5. European studies

De startpositie op de arbeidsmarkt is minder kansrijk voor afgestudeerden kunstacademie, dans, muziek of toneel. De helft van de afgestudeerden aan de kunstacademie doet er langer dan 43 maanden over om een baan op niveau te vinden.

Toekomst

Jaarlijks halen 64.000 studenten een hbo-bachelor. Zij gaan daarna vrijwel allemaal de arbeidsmarkt op. Hbo’ers met een relatief sterke startpositie op de arbeidsmarkt hebben tien jaar na afstuderen nog steeds een goede arbeidsmarktpositie. Zo starten tweedegraads leraren en technisch opgeleiden met een goede positie en dat is na tien jaar nog steeds zo. Bij dans, huidtherapie, toerisme, kunstacademie, muziek, vrijetijdsmanagement en journalistiek blijft de arbeidsmarktpositie ook na tien jaar achter bij het gemiddelde. Er zijn uitzonderingen. Alumni van de studie communicatiesystemen starten met een matige positie op de arbeidsmarkt. Binnen tien jaar verbetert de baanzekerheid en het inkomen sterk en hebben ze een ‘middenpositie’.

Eerder deed het UWV onderzoek naar de baankansen van universitaire studies. Daaruit bleek dat studenten met de studies accountancy en econometrie de beste carrièrevooruitzichten hebben. Een minder zekere toekomst hebben studenten archeologie en letterkunde. 

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief