Volledig scherm
© anp

Staatssecretaris: iedereen die naar werk fietst krijgt 19 cent per kilometer

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat bedrijven werknemers die met de fiets komen 19 cent per kilometer betalen. Haar doel is om '200.000 extra forensen' uit de auto te krijgen.

Om fietsgebruik – ook naar werk – te stimuleren en files en uitstoot te verminderen, wil Van Veldhoven in gesprek met werkgevers over de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer voor fietsers, schrijft ze in haar brief. Die regeling zou op dit moment onvoldoende worden benut. Een vergoeding voor de verreden kilometers zou ook kunnen worden ingezet om de aanschaf van een fiets terug te verdienen. Voor een werknemer die dagelijks tien kilometer heen en terug fietst, levert het bij een vijfdaagse werkweek al 19 euro per week op.

Meer dan de helft van de autoritten naar werk is minder dan 7,5 kilometer en die afstand is volgens Van Veldhoven ook prima op de fiets te overbruggen. Dat is zelfs wenselijk. 'Verdere groei van het fietsgebruik heeft grote maatschappelijke voordelen', schrijft ze aan de Tweede Kamer. 'Het draagt bij aan nationale doelen zoals bereikbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en gezondheid.'

Investering

Om het fietsen zelf aantrekkelijk te maken, trekt Van Veldhoven een bedrag van 100 miljoen euro uit. Daarmee moeten fietsroutes sneller worden aangelegd en de stallingsmogelijkheden bij stations worden verbeterd. Zo moeten er ook fietsenrekken komen voor bakfietsen, elektrische fietsen en andere fietsen met een afwijkend formaat. De gereserveerde 100 miljoen is overigens maar 40 procent van het totaal aan verwachte projectkosten. De rest moet vanuit de regio’s komen.

Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief

  1. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

    Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.